Dags att stega in i närmsta franska matbutik och plocka lite favoriter. Av de länder jag besökt i världen är det Frankrike (och särskilt Paris) som utan tvekan har de mest inbjudande, mest självklara matbutikerna. Dignande grönsakslådor, hundratals ostar, burkar med spännande smaker och allt du inte visste att du skulle älska.Här är några utvalda favoriter från Rivieran: Varför inte Babybel finns i stor storlek i Sverige förblir ett mysterium. Bästa frukostosten. Färdiga bovetegalletter. Så praktiskt: håller länge i kylen och blir en enkel och väldigt god lunch. Fyll dem med ost och grönsaker och tillaga i ugn eller stekpanna. Apropå grönsaker ligger Frankrike så mycket mer i framkant än Sverige. Visste ni exempelvis att det är lagstiftat att man inte får sålla ut operfekt frukt? I Sverige ser alla tomater, gurkor och äpplen symmetriska ut för att man tror att det kommer sälja. De knöliga oformliga är bortplockade. Så är det inte här.I Frankrike är grönsakernas utbud ofta säsongsbetonat och det som vi köper fryst (ärtor, haricot vert eller majs till exempel) finns färskt (vilket är så knäppt att Sveriges mataffärer inte har). När ska jag få en färsk ärta i sin skida i Stockholm, det kan man verkligen undra. På bilden ett fång haricot verts! Perle de Lait, en kokosyoghurt som är så söt och gräddig att den inte ens får kallas för yoghurt utan en slags kokosdessert. Smakar lyxigt. Dock orkar man äta denna max tre dagar i rad tycker jag, sen är man liksom färdig med smaken. Jag har istället gått över till Le Fromage Blanc som är en fermenterad färskost med mjölk eller grädde. Smakar som en blandning av yoghurt och fil.Den rosa är fettfri och därför rinnigare och den blå är fetare och krämigare, det är en smakfråga. Jag äter den tillsammans med Cruesli som är en söt granola med stora hasselnötter. Storpack Babybel ja tack! Boursin finns i Sverige också, men vill ändå lyfta denna vitlökiga färskost som smälter i munnen. Perfekt på ett salt kex. I Frankrike finns Orangina Light och den smakar precis som vanliga Orangina minus att man känner sig klistrig i munnen. Plus att de lyckats dölja den där fadda aspartansmaken. Frankrike är nästan lika bra på godis som svenskar, och här kommer två favoriter. Först ut Smurfar som finns sura och osura. Detta är det perfekta godiset! Storleken, konsistensen, smaken (smaken av smurf?), mmmm. Köper alltid med mig hem. En annan favorit som också seglat upp nyligen är Haribos Tropifun som är studsiga som ramennudlar och smakar frist och fruktigt. Får väl avsluta med det allra viktigaste - baguetten. Det är lag på att ta en bit på vägen hem. Servera till middagen och gör inte misstaget att skära upp baguetten först. Lägg fram hel och riv av en bit istället, så håller den sig färsk och dessutom vacker.Gjorde samma inlägg för tio år sedan när jag bodde i Paris, här finns det:19 maj 2013: Saker jag gillar i Franska mataffärer