I helgen hade jag inga större planer (som vanligt). Jag bestämde att ta mig an en tredagars-syssla: göra egen ramensoppa. Jag har aldrig gjort ramen tidigare. Försökte 2017 att göra en tonkotsu men det blev ju haveri om ni minns. Behövdes en pandemi för att jag skulle hoppa på tåget igen. Jag använde mig av Tove Nilssons utmärkta kokbok Ramen (adlink). Rekommenderar den till alla ramensugna!! Projektet startade i fredags eftermiddag. Gick till min lokala asiatiska matbutik Kina-Li och köpte ingredienser till buljongen. Den här gången bestämde jag mig för att göra en av de allra enklaste buljongerna istället för en av de allra svåraste. Jag skulle göra en dashi! Dashi är en buljong fri från däggdjur med en lite rökig smak. Man behöver bara tre ingredienser: kombualger, bonitoflingor och torkad shitakesvamp. Ner med allt i tre liter kallt vatten och låt stå under lock i minst 3 timmar max 12 timmar. Jag lät det stå i 6 timmar. Sedan värmde jag upp buljongen till 80 grader, filtrerade och hällde upp i glasflaskor. BULJONG KLAR. Skjuts in i kylen. Under tiden buljongen stod och drog gjorde jag tare. Tare är en smakhöjare till buljongen. Är buljongen tunn kanske man behöver mer fett som tare, är buljongen mild kan man behöva chiliolja som tare, är buljongen fet kan man behöva nån form av citrus som tare. Jag tänker att man kan se taren i ramen som parmesan på pastan? Den gör allt godare. Till min dashibuljong gjorde jag en tare på röd miso, vit miso och japansk sesampasta, ett recept jag förstås hittade i kokboken. Helt enkelt för att få en gräddigare smak till min tunnare buljong. Jag sojapicklade även ägg. Finns det något godare i en ramen än ett sojapicklat ägg? Nej exakt trodde väl. Det är superenkelt, man behöver bara ägg, soja, mirin, vatten (socker valfritt). Här är ett recept. Här har vi mina skålar med sojapicklade ägg och tare. In i kylen. Sen gick jag och la mig för nu var plötsligt fredagen slut. Dagen efter var det lördag. Dags att köpa nudlar och topping! Jag var sugen på en promenad och gick in till Oriental Supermarket på Regeringsgatan 44. Denna affär är....otrolig? Allt är så perfekt frontat och koordinerat att det är som att man befinna sig inuti en musikvideo. Jag köpte vakuumförpackade färska ramennudlar. Nu är det söndag! Den stora ramenätardagen. Jag ville ha rostade tomater som topping för det var det i så många goda ramenskålar jag åt i Tokyo. Delade tomater på hälften och rostade på hundra grader i 4 timmar. Björn tyckte vi skulle ha friterad brysselkål på, det har dom i vår godaste ramen på Ai Ramen. Så fick det bli. Utöver det hade vi också vitlöksskott (smakar som vitlök men ser ut som salladslök) och salladslök (glömde lägga i bild). De sojapicklade äggen hade fått picklas i tre dagar och var nu cappucinofärgade <3 Att montera soppan gick fort. I botten en klick tare och en skvätt soja. Sedan på med het buljong. Därefter nudlarna (som fått koka i 45 sekunder och sedan sköljts kalla för att behålla studsighet). På med rostade tomater, slantar av vitlöksskott och salladslök, friterad brysselkål, sojapicklat ägg och sesamfrön. En söndagsmiddag som tog tre dagar att göra. Recension: Buljongen tillsammans med taren blev gräddig och umamig! Det var ändå det viktigaste så kändes bra. De rostade tomater blev små smakbomber, brysselkålen crunchiga och äggen slurp slurp slurp. Lärdom att skicka vidare: Man behöver absolut inte ha kött i för att göra en god ramen. Det enda som inte var helt hundra var nudlarna som inte var så skruviga och studsiga som jag hoppats. Får prova ett annat märke nästa gång eller göra egna. Allt som allt ett väldigt kul projekt och ett roligt sätt att sysselsätta sig på. Rekommenderar!