Att göra egen pasta är ju väldigt tillfredsställande. Det är bra mot ångest för att det tar lite tid och man måste vara ganska koncentrerad. Det är också ganska fascinerande att se hur en degklump förvandlas till linguine (man känner sig lite som en trollkarl typ..?). Och om man lagar det till någon blir de oftast väldigt glada. Det är för att folk överlag tycker om när man lägger ner tid på att mata dom. I onsdags gjorde jag egen linguine med en mkt enkel tomatsås till. Allt som allt tar detta ungefär en timme att göra. För att göra två rejäla portioner pasta behöver du 2,5 dl durumvetemjöl och två ägg. Häll ut mjölet och gör en grop i mitten där du knäcker äggen. Vispa dom lite lätt med en gaffel och arbeta sedan in dom i mjölet med gaffeln. Mjöla händerna och börja knåda. Man ska knåda ganska länge, typ sex, sju minuter. Till slut är degen slät och len och gul. Blir den torr? Addera lite vatten. Blir den blöt? Addera mer mjöl. Ej svårare än så. Plasta in den och ställ i kylen en halvtimme minst. Under tiden kan man exempelvis ta sig ett nice glas rött. Nu har det gått en halvtimme. Dela degen i fyra bitar. Lägg tillbaka bitarna du inte använder i kylen. Kavla ut en bit och kör den sedan i pastamaskinen. Först börjar man på bredaste inställningen och sedan kör man smalare och smalare tills degen är så smal att man kan se sina fingrar genom den. Då är det dags att göra pasta (till höger på pastamaskinen på bilden). Börjar degen krångla och känns torr typ kan man blöta fingrarna med lite olivolja och klappa in i degen. Jag har ingen aning om italienare skulle mörda mig pga detta tips men jag brukar i alla fall göra så. Jag tar isär pastan genom att hålla upp dom såhär med handen och ta försiktigt isär en i taget. Man kan lägga dom i en hög om man ser till att högen är rikligt mjölig. Annars fastnar dom i varandra. Mjölet åker av i pastavattnet sen så ni behöver inte vara oroliga. Upprepa med alla fyra degklumpar. Sedan har man maaaaassa fin pasta. Dags för såsen! Jag gjorde en mkt enkel tomatsås. Stekte körsbärstomathalvor, schalottenlök och vitlök i massa olivolja tills tomater var mjuka. Sedan i med rejält med basilika och ricotta. Pastan ska koka jättekort. 2 minuter max! Spara några matskedar pastavatten och blanda ner med pastan i tomatsåsen i stekpannan. Pastavatten innehåller stärkelse och gör rätten krämigare. Toppa med färsk basilika, pinjenötter och parmesan och lite olivolja. Glöm inte salt och peppar men det har ni väl koll på. Klart <3