Det kom ett brev: ✉️ Från Tilda till Sandra Hej Sandra!! Dina kronärtskockor ser alltid helt fantastiska ut! Hur tillagar och serverar du dem? Finns det flera olika sätt att tillaga och servera dem på? Hur vet man att de är klara? Vilken av dem ska man plocka hem från affären? Jag har så många frågor! Kanske har du möjlighet att svara här, eller göra ett blogginlägg om det? ✏️ Från Sandra till Tilda Kära Tilda! Självklart ska jag svara på dina frågor! Nu tutar vi och kör. Kronärtskockan är säsong i Sverige under sensommaren och hösten. Alltså nu! En kronärtskocka brukar kostar mellan 10-30 kronor i mataffären beroende på var och när du handlar den. Det finns många sätt att tillreda en kronärtskocka men jag tänkte tipsa om det sätt jag gör allra oftast. Jag tycker det är godast och vackrast! Man brukar stöta på två olika sorters kronärtskockor i affären: små avlånga och större runda. De större runda är vanligare i Sverige och det är sådana dessa inlägg kommer handla om. Dom varierar i storlek mellan ungefär en grapefrukt och ibland upp till en fotboll :O Här är en bild på små kronärtskockor! Som ni ser har dom färre blad och är inte runda. Så! Nu ska jag berätta hur jag lagar min kronärtskocka. Börja med att skära av stjälken så kronärtskocka kan stå upp av sig själv. Koka upp vatten i en stor kastrull som täcker kronärtskockan. När det kokar, lägg i kronärtskockan, rikligt med salt och en skiva citron. Låt koka på låg värme under lock. Hur länge undrar du? Mindre storlek (ca äpple till grapefrukt): 40 min Större storlek (ca: nätmelon till fotboll) 1 timme till 1,5 h. Man kan prova att se om ett blad lossnar i kastrullen när du drar. Då är den klar. Lägg upp kronärtskockan på köksbänken och låt svalna i några minuter. Börja sedan med att öppna upp den. Tänk att du öppnar upp en stängd ros utan att ha sönder den. Försiktigt öppnar du upp den som en blomma. När du kommit ner så långt att bladen är mer lila tar du en vass kniv och skär ett snitt rakt genom dem. Längst in bland bladen finns något som påminner om hår (!?), allt det ska bort så ytan därinne blir platt. Förlåt för dålig förklaring men se den första bilden i inlägget hur det blir. Du får då som en skål i mitten av kronärtskockan där du klickar en bit smör. Jag brukar blanda smör med lite havssalt och några droppar citron. Nu är kronärtskockan redo att ätas! Servera på tallrikar tillsammans med en större skål att slänga bladen i. Så här äter du: Ta ett blad i taget, doppa i smöret och dra ut köttet med tänderna. Typ så som man äter Banana Skids. Ju längre ner du kommer desto grövre blir bladen. Allra längst ner är bladen nästan för grova, dom kan du slänga. Du känner på smaken när det är dags. Kvar har du då din smördipp-skål! Det är det allra godaste: kronärtskockshjärtat. Ät det med kniv och gaffel och njut. Vad äter jag till en kronärtskocka? Det är alldeles upp till dig. Du kan äta det som en förrätt för sig själv. Du kan äta det tillsammans med skaldjur, tillsammans med chark. Tillsammans med tapas eller tillsammans med knark. Nej jag skoja, det rimmade så bra. Min kompis Petra tycker att det är godast att äta tillsammans med snus för då smakar det viol. Man får helt enkelt göra lite som man vill. Enjoy!! Liknande inlägg: En guide till hur man äter skaldjur