Då var det dags för mat-temavecka igen! Det var nästan ett år sedan vi hade det senast (då tema Ukraina). Vi får tacka Japan för att veckorna är igång igen. Min pojkvän blev visst inspirerad, och jag - jag äter som vanligt.Här kommer 6 rätter på tema JAPAN.De flesta av rätterna är lagade utifrån recepten i boken Japansk Comford Food av Saori Ichihara <- tips! Oyako-Don och Hiyayakko Först blev det Oyako–Don och Hiyayakko. Två väldigt, väldigt lena rätter. Oyako betyder mamma och barn. Ja... det är för att det är kyckling och ägg. Det är också ungefär det som är hela rätten. Först kokar man kyckling i en kombination av dashi och soja och mirin. Sedan, när den nästan är klar, häller man över lätt slagna ägg och låter det koka in också. Resultatet blir en sorts mellanting mellan pudding och äggröra. Fast med kyckling. Serverat ovanpå ris. En mjuk rätt när man inte vill uppröra smaklökarna i onödan. Hiyayakko är tofu toppat med olika goda grejer. Rom, torkad fisk och ingefära blev det på dessa. Miso tsukemenDetta är en sorts tvärtomramen. Nudlarna för sig. Ingredienserna för sig och buljongen för sig. Tricket är att få ramenbuljongen mer tjock än vanligt så att det fastnar på nudlarna. En mix av miso, mirin, gochujang och sesampasta. Till det kokt kyckling och olika grönsaker.Det var mycket, mycket gott. Lite oklart exakt hur den skulle ätas dock. Slutade med att vi byggde tillbaka soppan lite pö om pö. ShogayakiBusenkel rätt och en riktig hemmaklassiker i Japan. Hårdstekt fläskkarré i tunna skivor i en sås av mirin, soja och ingefär. Till det spetskål, sallad, tomat, ris och rå äggula. Björns favorit! Karaage Japanernas variant av Korean Fried Chicken, eller, ja, det är friterad kyckling helt enkelt. Men faktiskt mer lättjobbat och mindre tung att äta än många andra därute. Kycklingmumsbitar marinerade i mirin och sake och ingefära och vitlök – sen snabbt vända i majs– och potatismjöl och plopp ner i den heta oljan i några minuter.Klart! Servera med ris och sallad och kewpie-majjo. Helstekt kinesisk kyckling med sobanudlarInget recept från nån bok och ingen egentlig rätt alls, men Björn hade Japanfeeling och detta hände av bara farten. Kycklingen smordes in med kinesiska fermenterade bönor (doubanjiang) och lite soja och mirin. Poff in i ugnen i en timme. Av spadet gjorde B en liten buljong och hällde ovanpå bovetenudlar (aka sobanudlar). Allt toppat med ett rått ägg för ja, VARFÖR inte? TIDIGARE TEMA-MATVECKORIndisktTacosInstagramTysklandKoreansk fusionFrankrikeItalienThailandÅttiotalTore WretmanMackorKylskåpstömningKoreaSandraEn italiensk mattidningTacos del 2Koreanska grytorKålOttolenghiUkraina