Dags för en ny temamatvecka. Det är midvinter, vad passar bättre än kål?Vi har lagat mat från två aktuella kokböcker om kål. Ska jag vara ärlig har vi lagat extremt mycket mer kål än just dessa recept, eftersom kål håller för alltid och vi köpte väldigt mycket olika kål. Men låt dessa inspirera er till en kålig januari: Böckerna vi har lagat ur är Kålkokbok av Martin Nordin och Kål hela året av Siri Barje.Björn har lagat tre recept från den ena och två från de andra och jag, jag har ätit. Vi börjar med Martin Nordins kålkokbok: SPAGHETTI MED ROMANESCOKÅLRomanescokål är de där kålhuvuden som ser ut som en matematisk formel. Orimligt svåra att få tag i är de också, till slut hittade Björn ett huvud för samma kilopris som kyckling. Ja, sen skulle denna världens tjusigaste blomkål rätt ner i vad om väl mest kan beskrivas som en lite väl tillkrånglad putanesa. Friterad salvia och kapris och hej och hå. Gott men kanske inte riktigt värt besväret hälsar B. PORTUGISISK KÅLSOPPA ("CALDO VERDE")Denna var helt otroligt god och enkel. Kål (inte supernoga vilken, Björn hälsar att han tror han la i savojkål men det kan var spetskål), fräst vitlök och lök samt stärkelserik potatis kokad i en god buljong och sen spetsad med stekt chorizo. GRÄDDBAKAD SPETSKÅLBrynt spetskål med vitt vin och grädde. Visst låter det exakt som en vegetarisk rätt på restaurang? Ja. Och så smakade det också, på gott och ont. Inte superkul att laga (mest fram och tillbaka ur ugnen) och inte superkul att äta (hade nog passat mycket bättre som en side till en fiskrätt) men vad fin att se på iaf! B toppade, efter recept, med smörstekt krispig svamp. Den va goJa, nu forsätter vi med Siri Barje! SVARTKÅLSPASTADetta var rakt av en vinnare. Snabb, supergod och snygg på en och samma gång. Kul och soft att koka pasta och blanchera kål i samma kastrull och roligt att mixa och blanda ihop. Också svårt att göra helt fel när man bygger en rätt på jättejättemycket ost. Som en bonus lärde sig B ett nytt sätt att riva ost: genom att köra den i mixern. Gott med små små små ostkorn istället för riv. Mmm och så serverar man på ett STORT fat och ser på ett avsnitt Solsidan. Ja, det gjorde vi i alla fall. WOKAD VITKÅLOm möjligt ännu lättare recept än pastan. Förbered kålbitar och woksås och kryddor. Koka ris. Woka. Stek ägg. Klar. Björn blev lite väl ambitiös med chilin så vår blev extremt stark. Det är inget måste. Man kan vackert följa receptet. Dock kanske det inte känns som en helt komplett rätt. Bara stekt kål, ägg och ris är ändå lite lite knapert. Men absolut trevligt att ha som en rätt av flera på bordet och vi åt med stor behållning. Tack kålen!! Och tack Martin och Siri, två väldigt ambitiösa och vackra kokböcker om kål.TIDIGARE TEMA-MATVECKORTacosInstagramTysklandKoreansk fusionFrankrikeItalienThailandÅttiotalTore WretmanMackorKylskåpstömningKoreaSandraEn italiensk mattidningTacos del 2Koreanska grytor