Vad ska vi för för temavecka? frågade min pojkvän Björn. Får jag välja av allt i världen? frågade jag. Ja. det stämmer, svarade han. Då blir det tacos, sa jag. Och så blev det. KOKOSRÄKTACOSJag hade en önsketacos och det var en kokosräktacos som jag en gång ätit på en strand i Mexiko. Det var all info jag hade. Återskapa detta minne! sa jag till Björn. Väldigt tropiskt kan man tro, men visst inte alls svårt att göra mitt i vintern. Alla ingredienser finns nämligen fryst eller torkat. Odlade vannamei-räkor som inte förstör några mangroveträsk, färdigkubad mango och kokosflarn. Koriander från grönsaksgubben på Nytorgsgatan. Det är allt. Inte ens svårt, hälsar Björn: Gör vanlig panering med mjöl och ägg men vänd i kokosflarn istället för ströbröd, klicka kokosfett ovanpå varje räka och ha inne i ugnen tills de får fin färg. I botten gömde sig också en rödkåls-slaw som alltså bara är strimlad rödkål, majo och lime. MMMMMM! FISKTACOHär var tanken att B skulle fritera sin egen fisk och hålla på men vi var så hungriga så den torsken ligger fortfarande kvar i frysen till nån annan gång. Det gör däremot inte boxen med Findus Fish & Crisp filéer som råkar vara jättebra för just fisktacos och gör detta till en superlätt rätt. Medan fisken blir krispig i ugnen gjorde B en syrligt stark gräddfilsås med ancho-chili, en fräsch pico de gallo-salsa och mandolinade lite rädisor och rödkål för extra crunch. SPENAT- OCH POTATISTACOGlöm ej en vegetarisk taco, sa jag. Jag serverades tacos med stekt tärnad potatis och ångad spenat med vitlök som fått mysa ihop sig en stund. Serveras med rödlök och fetaost. Egentligen ska det vara "queso fresco" men det är svårt att hitta pga vi bor inte i Mexiko. Björn följde detta recept men är inte riktigt nöjd, potatisen blev för mosig och för lite krispig på det sättet som den säger man ska göra. Stek potatisen i egen panna och blanchera spenaten i kastrull och lägg på tacon ihop i stället, tror han. OXSVANSTACOBIRRIA Den extra ambitiösa tacofinalen stavades tacobirria som är Mexikos bakismat nr 1. Långkok på oxvans (man kan ta vilket grytkött man vill men varför inte en svans) där tortillas sedan stekts i oxsvansfettet och fyllts med kött och ost. Och koriander såklart. Alltid koriander!! Serverat med själva buljongen efter långkoket. Soppa, sa Björn. Consommé sa jag. Björn har skrivit ett recept-ish på sin insta och säger att han typ men inte riktigt följde detta recept. GANSKA VANLIGA TACOS MED OXSVANSDet blev en hel del oxsvans kvar efter tacobirrian. Björn avslutade veckan med en laddning ganska vanliga tacos (förutom kanske oxsvansen då). Kött, pico de gallo och fetaost.Hoppas verkligen jag inspirerat er till att äta tacos i helgen! TIDIGARE TEMAMATVECKOR:InstagramTysklandKoreansk fusionFrankrikeItalienThailandÅttiotalTore WretmanMackorKylskåpstömningKorea