Dags för en mat-temavecka igen. Reglerna är som vanligt: Björn lagar, jag äter.Vi kickade igång den nya terminen med en tacovecka. Vår första temavecka någonsin var faktiskt en tacovecka. Detta blir del 2.Förra gången gjorde B extra avancerade föräldraledighetstacos. Denna vecka blev det ett nytt spår: mindre krångliga men minst lika goda vardagstacos.Notering: I vår familj äter vi små vetetortillas och det gjorde vi genomgående under temaveckan för det är dom vi lever för. FAJITASFörst ut – fajitas! Tricket här är kryddblandningen. Det går förstås att bara köpa färdigt men det är inte heller så avancerade kryddor att ha i. Blanda chilipulver, paprikapulver, vitlökspulver, lökpulver, spiskummin, oregano och salt och peppar. 1 tsk av varje. Lite mer chili om du gillar spicy, mer vitlök om du gillar vitlök, och så vidare.Sedan – joxa ihop med tunt skuren kyckling (det här är för ungefär 400 gram kyckling) och juice från en halv lime. Låt marinera i 30 minuter eller mer, tills alla smaker är kompisar med varandra.Sen – stek i olja på hög värme i 3-5 minuter. Ta ur pannan. Lägg i 1 TUNNT skuren rödlök och 1 TUNNT skuren paprika (valfri färg) tills de luktar gott. Då, tillbaka i med kycklingen igen, och ännu mer lime på. Som alltid med tacos kan man servera detta med vilket tillbehör man är sugen på. B höll sig till klassikerna: guacamole och pico de gallo. Recept på såna finns det 14 på dussinet av ute på internet så det är bara att googla hälsar B. FISKPINNETACOSDidrik är inne i en fiskpinne-fas så det är vi med. Alltså blev det fiskpinnetacos. Själva fiskpinnarna köpte B i affären och stekte, inget recept där. Men den krispiga rödkålsalladen är rödkål, lime, färsk jalapeno, hela spiskumminfrön och en massa hackad koriander i. På med lite syrad rödlök och chipotle-yoghurt med vetja! BLOMKÅLSTACOSVi fick vegansk feeling och Björn gjorde blomkålstacos en dag. Han tog samma kryddblandning som för fajitas, delade ett blomkålshuvud till små träd, la allt i en bunke med lite olja och blandade runt. Sen rätt in i ugnen på 200 grader tills de såg goda ut (ca 20 minuter) Till det blev det en kryddig romanescosås gjord på ugnsrostad mandel, rökt paprika och lite chipotlesås körd i blender tills det blev sås. Jätteveganskt! Ingen av oss gillar mjuk blomkål kom vi på och såsen var iofs god men inte speciellt mycket tacokänsla (därför heller inget recept). Vi går vidare. ELOTESJag hade köpt två majskolvar till pangpris. Björn kastade sig över dem och gjorde om dem till elotes! Det är superenkelt: koka i exakt 8 minuter (eller grilla i ugn tills de är mjuka och fina men det tar längre tid). Under tiden som de kokar gör du såsen som består av majonäs, lite vitlök, en skvätt lime, lite lite salt och så mycket cayennepeppar du är sugen på. För en lite friskare smak kan man blanda ut majjon med yoghurt, det gjorde vi. När kolvarna är färdigkokade – låt svalna lite, pensla sedan med smält smör och dränk i din sås. Täck sedan i fetaost, pecorinoost, parmesanost eller om din affär är otroligt välsorterad: queso fresco. Avsluta med en rejäl hög koriander. Servera mer lime (ur bild!). VANLIGA TACOSSista dagen blev det helt vanliga svenska tacos som vi åt ihop med resterna av allt annat som var kvar. TIDIGARE TEMA-MATVECKORTacosInstagramTysklandKoreansk fusionFrankrikeItalienThailandÅttiotalTore WretmanMackorKylskåpstömningKoreaSandraEn italiensk mattidning