Välkommen till senaste mat-temat hemma hos oss. Den här gången var det thaimat. Ett kök som jag inte brinner för, men därför ännu roligare att bli bjuden på det, eftersom jag har noll koll. Mycket grönt och färska ingredienser, det bådar gott. Den första rätten jag blev bjuden på var grön chili. Med kyckling och små bollar som heter thai-aubergine. Chilipastan gjorde B av ingredienserna på första bilden. Mortlade i 45 minuter tills hela köket luktade Thailand. Receptet var från mat-youtubern Mark Wiens som vi kollade mycket på när vi precis blivit ihop. Blev gott!! En av Sveriges vanligaste rätter - pad thai! Men här helt hemmagjord. Basen till pad thai – tamarindpasta – blandades ut för hand med ljummet vatten och pressades genom sil. Står flera burkar kvar i kylen. Sen woka ihop allt med risnudlar och ägg och böngroddar och jordnötter och chili. Sen mer jordnötter och färsk lime ovanpå. Mmm! Tredje rätten – ännu en riktig thaimatsklassiker. Satayspett. Men hemma då. Kycklinglårbitar marinerades med citrongräs. Sataysåsen blev till av en skvätt tamarindjuice från pad thai-dagen, massa mixade jordnötter och annat med smak som stod och bubblade på spisen ett bra tag. Didrik har fått börja smaka lite på mat och tyckte att såsen var topp 2 godaste han smakat. Tom ka Tofu. Starksyrlig kokosnötsoppa med mycket galangalrot i. Var inte planerad men det fanns så mycket ingredienser kvar i kylen att den gick att göra av bara farten. Kyckling är standard här men det går minst lika bra med tofu. Sista dagen i veckan och då blev det Yum Nua – thaibiffsallad. Biffen hade fått marinera i 24 timmar i soja + alla färska thaikryddor som fanns kvar efter veckan. La ovanpå en sallad gjord på selleri, tomat, rödlök och jordnötter med en saltsyrligstark dressing på fisksås, lime och chili. Så gott, längtar till våren och sommaren då man kan äta mer krisp och färsk och grööönt. Slutsats: Björn hälsar att thaimat är kul att laga, mest för att allt luktar så gott och ser så fint ut. Plus att allt trots att det ser exotiskt ut finns i en vanlig mataffär eller iaf går att byta ut mot sånt som finns i butik. Man MÅSTE inte ha gröna små chillis eller thaiaubergine eller thailändsk lime eller palmsocker om man inte hinner rota fram det från nån asienbutik.Obs att all prepping kan bli rätt tidskrävande så tipset är att om man ska göra nån av rätterna så se till att göra stora satser så det blir värt mödan. Extra bra med stora satser om man bor i Gamla stan, eventuellt enda platsen i Sverige som inte har en thairestaurang på gångavstånd. Nu har vi iaf massa grön curry och färdiga pad thai-såser i kyl och frys så nästa gång vi (Björn) får craving går det lite snabbare.