Igår talade vi ju om projekt, och jag kom på ett till förra veckan! Nämligen att laga mig genom alla de klassiska italienska pastarätterna innan året är slut. Jag lagar som ni vet en himla massa pasta, men oftast kommer jag på recepten utifrån det jag hittar i kylen. Tänk ändå va fett att kunna mästra och veta innehållet i de mest klassiska pastarätterna. Så ska det bli och idag börjar den leken! Jag började med en väldigt enkel och klassisk rätt: Pasta Pomodoro. Pasta med tomatsås that is. Jag läste ungefär femton pomodororecept innan jag började. Bara de gjorda av italienare fick gillas. Det resulterade till slut i denna skara av ingredienser: Hela, skalade tomater på burk. Jag köpte italienska på Eataly. (man kan även ta färska körsbärstomater och skålla dom förstås) En gul lök Två vitlöksklyftor Persilja Basilika Parmesan Spaghetti (jag hade bara bucatini hemma, men det måste inte va 100% noga, då blir man bara stressad och ledsen) Olivolja Börja med att finhacka vitlök, en liten gul lök och en liten näve persilja. Slarva inte med finhackning av gullöken! Det är inte roligt med stora bitar lök i denna sås tycker jag :/ Stek i olivolja på medelvärme i en stekpanna. Inget ska brännas utan löken ska bara bli genomskinlig kan man säga. Addera tomaterna och tryck ner dom med en slev så att saften åker ur. Höj temperaturen litegrann och låt allt koka ihop till en göttig tomatsås, rör om ibland. Koka upp pastavatten i en kastrull. Efter 20 minuter är tomatsåsen så här fin. Lägg i pastan i det kokande vattnet nu också. Hacka en näve basilika. I stekpannan lägger du nu i två matskedar av pastavattnet, basilikan och pastan och rör ihop allt på låg medelvärme. Pastan bör vara ca 1-2 minuter från al dente så att den blir klar i såsen. Smaka av med salt och peppar. Servera med hyvlad parmesan på toppen. Och chili flakes om du vill, jag har det på allt nämligen. BOOM! Pasta pomodoro supermegaklar! ?