Idag ska vi laga pasta! Hemgjorda raviolis fyllda med jordärtskocka och ost, och en sås på brynt smör, grönkål och rosmarin till det. Jag städade i mitt skåp och upptäckte dessa pastaformar som jag glömt bort att jag hade. Hur kunde jag glömt bort det, dags att inviga. Från Eataly om någon undrar. Börja med att göra pastan. Detta är mitt standardrecept för två till tre personer: 2 dl durumvete 2 ägg 1 msk olivolja 1 tsk salt Blanda ihop ägg och salt. Häll mjölet på köksbänken, gör ett hål och häll i äggblandningen där. Börja knåda. När allt knådat ihop sig, addera olivolja. Knåda knåda knåda tills degen är len och slät och blank. In i kylen i 30 min i en plastpåse. Mot fyllning. Skiva en schalottenlök, en halv chili, två vitlöksklyftor och två jordärtskockor. Bryn i stekpanna på låg värme i olivolja och en skvätt citron i ca tio minuter, tills allt fått lite färg. Mixa alltihop slätt tillsammans med ca en halv ask ricotta och en näve parmesan. Fyllningen ska bli rätt stadig, om den är för rinnig addera nån nypa mjöl. Låg mixen i en fryspåse, gör en knut och klipp ett litet hål i ena hörnet. Vips har du skapat en sprits. Nu har det gått en halvtimme och det är dags att göra ravioli! Kavla ut degen och kör den sedan genom pastamaskinen tills den är så tunn att den går att se genom. Det går förstås att kavla den tunn om man inte har pastamaskin, om än lite krångligare. Stansa ut raviolin och klicka i fyllning på hälften av bitarna. GULLIA va Blöt fingrarna och sätt ihop raviolisarna. De kan vila på en mjölig yta så fastnar de inte i underlaget. En italienare tipsade mig på insta att först klicka på fyllningen på halva av den utkavlade degen, sen lägga över den andra halvan som ett täcke och SEN stansa (är ni med..?). Låter ögonmåtts-svårare men är nog enklare och blir snyggare om man får till det. Tipsar detta vidare till er! Sätt på pastavatten. Under tiden gör vi sås. Eftersom brynt smör är det godaste vi har på denna planet gjorde jag förstås en sådan sås. Med rosmarin och grönkål. Ta en liten kastrull och lägg i en stor klick smör. Ha hög värme. När smören börjar bubbla, lägg i färsk hackad rosmarin och små bitar av grönkål. Vispa vispa vispa. När smöret är kolafärgat och doftar hasselnöt är det klart. Lägg i raviolin i det saltade pastavattnet. Låt koka i ca 2 min eller tills raviolin flyter. Plocka upp raviolin med hålslev. Lägg upp pasta på tallrik, häll över det brynta smöret och riv över parmesan. Klart! Hoppas det smakar! ❤️