Glad söndag alla. Idag är det dags för ett nytt recept i min följetong under hösten där jag lagar klassiska italienska pastarecept! Den här gången levlar vi lite i svårighetsgrad. Jag har lagat raviolo al uovo, ett recept från Barolo, Piemonte i Italien. Det är alltså hemmagjorda raviolis med en äggula i! Så spexigt ändå? Men gud vad svårt kanske någon tänker. Nä, gillar du att laga mat kommer du kirra även detta. Men däremot sjukt bra recept att imponera med på nån. Receptet är för två personer. Pasta: 2 dl durumvete 2 ägg 1 msk olivolja 1 tsk salt Fyllning: 1/2 kryddmått muskot Saft från två citronklyftor 1 till 1,5 dl grädde 1,5 dl gruyere 1 äggula per ravioli Sås: 50 gram smör Salvia En klyfta citronsaft Parmesan Persilja Börja med degen! Blanda ihop ägg och salt. Lägg mjölet på köksbänken, gör ett hål och häll i äggblandningen. Börja knåda. När allt knådat ihop sig, addera olivolja. Knåda knåda knåda tills degen är len och slät och blank. Sätt i kylen i 30 min i en plastpåse. Medan degen hänger i kylen är det dags att göra fyllning. Egentligen skulle man ha ricotta men jag tog gruyere för det hade jag hemma och addera mängden grädde. Riv osten fint och blanda med grädde, muskot, salt och en skvätt citron. Mixa! Det ska bli rätt tjockt, addera lite mjöl om det inte blir det. Häll såsen i en plastpåse så att det blir som en tratt liksom. Lägg i kylen. Oj oj degen är klar! Nu kan du koka upp vatten i en stor kastrull. Kavla degen mycket tunt. Man ska kunna se igenom den! Använd sen en rätt stor rund kakform och gör som på bilden. Spritsa ut fyllningen i en ring typ en cm från kanten. Ploppa i en äggula inuti. Man blir så glad av det här fina, blir man inte! Sätt försiktigt på taket. Tryck till kanterna med blöta fingertoppar. Raviolisarna är ju huvudrollen i denna rätt, så såsen till är enkel. Brynt smör! Vad mer kan man önska. Har du färsk salvia grattis, men jag hade inte det och körde torkad. Ta en liten kastrull och lägg i smörklicken. Ha hög värme. När smören börjar bubbla, lägg i kryddan och en skvätt citron. Sedan vispa som om det gällde livet! Vispa vispa vispa. Snart kommer smöret bli kolafärgat och dofta hasselnöt (Tycker även att det doftar killnacke? Herregud ursäkta, så niotillfem av mig att skriva, men men). Smöret är klart! Ställ åt sidan. Lägg i raviolisarna försiktigt med en hålslev i saltat pastavatten. Pastavattnet ska inte stormkoka utan småkoka. Låt dom koka i två minuter. Ta upp. Servera genast, häll över det brynta smöret och garnera med parmesan, svartpeppar och färsk persilja. Din raviolo al uovo är klar! Ser ni vad fint äggulan rinner ut och blandas med resten av såsen? Då mår man. Laga detta som söndagsmiddag bara gör det. Och berätta för mig om ni gör det! Tidigare pastaklassiker jag lagat hittills: Pasta al limone Fagiolini e patata al pesto Spaghetti alla puttanesca Cacio e pepe Pasta pomodoro