Dags att läsa om olika coola mat! Trendspaningar på intåg: På slutet av 00-talet var brunch väldigt coolt. Särskilt eggs benedict. På den tiden gick det knappt att få tag i eggs benedict i Stockholm. Ett ställe på Birger Jarlsgatan där nu Babette ligger serverade det, och det var något det talades om. Man sågs alltid på brunch och alla drack bloody marys. Om instagram hade funnits hade alla tjejerna tagit foton från sina Bottomless Mimosa-bruncher. Tidigt tiotal var hamburgare verkligen en grej. Mina kompisar hade en hamburgerklubb på Trädgården. Jag kunde göra en lista på bloggen med de bästa hamburgerställena i New York och det var helt legitimt inlägg. Allas favoriträtt var hamburgare. Väldigt många hamburgarställen i Stockholm skvalpar kvar efter denna boom av amerikanska hamburgare. Men hamburgare är ju gott så why not. Ska vi skriva hamburgare en gång till? Strax innan mitten av tiotalet peakade köttet. Köttkonsumtionen i Sverige var den högsta någonsin (!). Svårt att tänka sig ändå när man tänker tillbaka. Det var killarnas tid och det var helt vanligt att exempelvis titta på en youtubevideo där någon grävde ner ett kött i jorden som på något vis skulle tillagas där i tre dagar och sedan grävas fram och äta tillsammans med annat kött, exempelvis ribs. Ett par år senare exploderade mellanrätterna. Det skulle absolut delas och beställas lite av allt på menyn, på exakt varenda restaurang. På den här tiden kostade ännu mellanrätter under tvåhundra kronor och man kunde tjäna på att beställa flera små grejer att dela på än varsin stor grej. Nu kostar ju mellanrätter som en varmrätt gjorde då.En av mellanrätterna 2017 fick väldigt gärna vara krispig friterad kyckling och en annan kunde vara nån gurkgrej med smetana på. Som en motreaktion till allt kött som vi frossat hela tiotalet blev det väldigt trendigt med kål helt plötsligt mot slutet av decenniet. Det var inte alls konstigt att äta en hel skål kål med parmesan så här till lunch, det räknades som en sallad. Man sprinklade gärna kål på lite allting. Alla lärde sig att massera kål. Det här var också en period då sötpotatispommes och picklad rödlök var på prick alla menyer, men det vill jag verkligen bara glömma. Under början av tjugotalet peakade nyttig mat. Väldigt söta blonda smala tjejer kunde sitta i bikini med en skål mellan benen som innehöll frukt och yoghurt och frön. Allt skulle vara väldigt vackert och lite som ett konstverk. En liten klutt jordnötssmör, en snurra avokado. Allt hette nyttiga saker som "Power woman protein super bowl" eller "Dream girl collagen sparkling smoothie"Överallt åt tjejer sina bowls och drack sina sellerijuice, dold bantarmat tbh. Tyvärr har nu bowlsen svämmat över och blivit onyttiga igen, så de blonda smala tjejerna har styrt kosan vidare. foto: duvanpubJust nu är trenden väldigt casual och rustik. I motreaktion att det varit så hippt med Guide Michelin-restauranger och matprogram där till och med folk i Sveriges Mästerkock använder pincetter för att placera ärtor rätt - är det coolaste man kan servera nu kött och pommes. Eller fisk och pommes. Eller varför inte en krabba och pommes.Just pommes är helt rätt för att dra ner lyxigheten på valfri väl tillagad råvara. Kockarna ska vara duktiga men lokalerna sunkiga. Tyvärr kostar maten fortfarande lika mycket, men alla coola känner sig ändå coola när de äter pommes för 300 kronor. foto: tables__tables__tablesVad spår framtiden då?Jag spår att efterrätten sopar banan.Det är ett sätt att indulgea utan att göra av med så mycket pengar. En efterrätt kostar inte sällan runt en hundralapp på restaurang. Efterrätten är ljuset i tunneln i en karg tid. Jag tror laktosen kommer regera: Stora fat med vispad grädde, pudrade sockerkakor som serveras till, tiramisu och tårtor. Oängsligt och bjussigt är ledord! Dekadens! Svulstigt! Fulsnyggt! Inga macarons eller nätta små biskvier, hellre än aladåb.Man äter hemma och ses sen ute på ett glas vin och delar på en chokladmousse som serveras ur en stor bytta a la fransk stil. Ni vet var ni hörde det först