OSTONSDAG! På pastan: Parmesan Parmesan är gott på allt, håller för evigt i kylen och är dessutom ofc vackert att riva över. Salt och umamig, en prick över i:et. Parmesanens syster Grana Padano funkar också, men den där riviga sältan från äkta parmesan klår det mesta. En sak att jämt ha i sin kyl! I salladen: Mozzarella Buffelmozzarella med lite olivolja och havssalt är fällatårfint. Eller en burrata som rinner ut bland tomater och basilika. Eller i form av små bollar att kasta in i munnen. Hur kan en ost som egentligen inte smakar så mycket ändå VA SÅ GOD. Mozzarella är som ett snällt glas mjölk till en vuxen person. På mackan: Hushållsost Av alla frukostostar i vida världen tröttnar jag aldrig på en hederlig hushållsost. Så ofarlig och len. Jag måste hyvla minst tre skivor att stoppa direkt i munnen innan jag gör mig en macka. Den längre lagrade hushållsosten som kallas Sture vill jag verkligen slå ett slag för, ännu rundare i sin smak. När jag googlade information om hushållsost stod det att den passar bra till champagne så nu tycker jag om den ännu mer. På ostbrickan: Gruyère Den schweiziska hårdosten gruyere är ett måste-kort på ostbrickan och det är för att ALLA älskar den. En opastöriserad ost som görs på råmjölk från kor som bara ätit gräs och kräver minst fem månaders lagringstid för att kallas gruyère. Smakar nötigt och salt och är lika god på mackan, i en mac&cheese eller i en soppa som på ostbrickan. Som snacks: Babybel Bästa snacksosten!! Ha alltid i kylen. Ät jämt. Gullig, rund och gräddig. Jag gör av med ett nät i veckan minst. Jag tänker att hade man velat vara en ost hade jag nog velat vara en Babybel. En bubblare: Brillat Savarin Brillat savarin är mitt andra val på ostbrickan efter gruyère och är Drottning Silvias favoritost! Denna ost kan man ta istället för en tråkig brie. Superkrämig vitmögelost som smälter på tungan. Nu ska ni få information från wikipedia: Osten är uppkallad efter den franske statsmannen och författaren Jean Anthelme Brillat-Savarin som lär ha yttrat: Un dessert sans fromage est une belle à qui il manque un œil. – "En dessert utan ost är som en skönhet som saknar ett öga." ?