Nu är vi framme vid ännu ett recept av klassiska italienska pastarätter som jag ska lära mig. Vi har tagit oss genom pomodoro och cacio e pepe och har nu hamnat hos en storfavorit för mig: Spaghetti alla puttanesca. Puttanensca är en tomatsås med oliver och sardeller i, vilket gör den mer umamig än den klassiska tomatsåsen. Sardeller är ju havets bacon litegrann tänker jag. Sidenote: förväxla ej sardeller med ansjovis. Ansjovis är det du har i Janssons Frestelse och har en helt annan kryddning och är ej god i denna rätt. Komplicerat nog är anchovies det engelska ordet för sardeller. Hänger ni med? Hoppas. Puttanesca har funnits i italien sedan mitten av 1900-talet (relativt ny rätt alltså). Nu ska ni få höra historien bakom, jag snodde den rätt och slätt från min älsklingssida wikipedia: Arkitekten Sandro Petti uppfann den berömda puttanescasåsen en sen sommarkväll i början av 1950-talet i köket på sin restaurang. Han berättar själv: "Den där kvällen för så många år sedan hade jag en grupp vänner sittande vid ett bord i restaurangen. Det var väldigt sent och det fanns ingenting kvar i kökets kylskåp, Vännerna var emellertid väldigt hungriga och tjatade på mig att försöka sno ihop nånting. De sa: 'Kom igen Sandy! Det är sent och vi är hungriga, så vart ska vi gå? Fixa fram en hora.'" Den "hora" som kökstrollkarlen Sandro Petti bar fram till bordet en stund senare var ett ångande fat med spaghetti alla puttanesca (fast den hade då inte blivit döpt än). Rätten från den berömda natten blev sedan ett måste på restaurangmenyerna på Ischia, och spred sig sedan därifrån till fastlandet och sedan över hela världen. Som vanligt har jag läst ett gäng puttanesca-recept och därefter skapat nån slags gyllene medelväg. Häng på, Du behöver (för två) Spaghetti eller spaghettiliknande pasta. En stor näve persilja Runt 10 eller nåt svarta oliver utan kärnor 1 vitlöksklyfta En liten burk sardeller Typ 10-15 färska små tomater, eller en burk hela skalade. En till två matskedar kapris (Chili. Vissa recept hade det, man får välja själv här tänker jag) Börja med att hacka/riva din vitlök och finhacka sardeller. Har du chili ska du hacka den också. Jag tog chiliflakes pga hade bara det hemma. Stek i olivolja på medellåg värme tills vitlök är blank och sardellerna upplösta. Ja, det är knäppt, men efter ett tag upplöses dom och blir till en sardellsås. Använder du färska tomater, skålla dom. Man skålar tomater genom att lägga dom i kokande vatten och vänta några minuter tills skinnet öppnar sig. Då lägger man dom i en skål iskallt vatten och sedan är det bara att pilla bort skalet. Skålade tomater är för övrigt så otroligt vackra tycker jag. Finhacka kapris. Har du små kapris behöver du ej göra detta steg. Dela oliver i halvor. Lägg de sedan i stekpannan tillsammans med tomater och låt koka ihop till en sås i ungefär en kvart. Sätt på pastavattnet nu och lägg i pastan när det kokar i saltat vatten. När pastan är någon minut från al dente, lägg den i stekpannan tillsammans med några matskedar av pastavattnet och finhackad persilja. Rör om så allt blandas. Eftersom sardeller, pastavatten, kapris och oliver innehåller en del sälta behöver du sannolikt inte salta denna rätt. Servera genast med lite mer persilja och svartpeppar. Ät upp! OMNOM.