"Det blir indisk temavecka!" sa Björn"Kul" sa jag, intet ont anande att temaveckan aldrig skulle ta slut. Den senaste månaden har Björn varit mycket upptagen i köket med kryddblandningar och brödbakning, släpat hem kilovis med basmatiris i gula tygsäckar. Här kommer ett urval av det godaste från månaden som gått. De flesta recepten har B hittat på en sida som heter "Swashti's recipes" så kolla där om du vill ha detaljer. Allt är kul och ganska lätt att göra hemma hälsar B. Först en introduktionsbild på kryddorna. Indisk mat handlar väldigt mycket om kryddor. Nästan alltid alla dessa: korianderpulver, chilipulver, gurkmeja och spiskummin. Ibland även bockhornsklöver, curryblad, senapsfrön, färsk grön chili och lagerblad. Till det verkligen alltid stora mängder hackad ingefära och vitlök. Med mera! Först ut bestämde sig Björn att göra en Palak Paneer från grunden. Palak Paneer är den vegetariska restaurang-klassikern med spenat och hemgjord färskost. Osten gör man genom att värma mycke mjölk ihop med en skvätt av något syrligt, typ citron. Då skiljer sig mjölkproteinerna och blir, ja, ost. Till det gjorde B en curry med spenat som fick sin krämighet av mixade cashewnötter. Basmatiris med kanel och spiskumminfrön och en yoghurtsås (raita). Linssoppa (Dal på indiska) är stapelvara i det indiska köket. Gamla läsare till denna blogg minns kanske att jag är emot linssoppa. Den indiska versionen kanske fick mig på fall. Det här är en Dal Tadka gjord på två olika linser och toppad med olja gjord på chili och spiskummin. Gott! Hela anledningen till att B alls började med indisk vecka var för att jag sagt att min favoriträtt den svensk-indiska rätten Chicken Tandoori Sizlar borde vara svår att göra hemma. Det gick. Tandoorikyckling i en jättevarm stekpanna ihop med olika grönsaker. Här kokar en oxsvans-Vindaloo som tog tre dagar att göra från början till slut (men den går absolut att göra snabbare men godast om den får ta sin tid.) Månadens starkaste rätt! Massor massor av vitlök och chili och ingefära men mycket av den speciella smaken kommer lite oväntat från koriandefrön. Tror inte indier tycker det är en bra idé att göra det med heliga kor, men det var det som fanns i vår närmsta butik så så fick det bli. En annan oväntat enkel grej att göra är naanbröd och rotibröd. Naanbröd är den "onyttiga" versionen gjord på vetemjöl, yoghurt och socker och penslad med massa smör. Roti är vardagsvarianten. Bara vatten och ett speciellt fullkornsmjöl man kan köpa i orientalisk butik. Tricket till att få de såhär ballongiga är att kavla dem riktigt tunt och steka i riktigt het gjutjärn spanna. Eller så serverar man bara med lite tortillas. Varför inte. Här ihop med en god och enkel blomkålscurry och en raita gjord på äpple. En annan vindaloo B gjorde en annan dag, denna gång på lamm. En favorit blev auberginecurry med ärtor, eller Brinjal curry. Den är rakt av så god att ni får direktlänk till receptet. Så mycket smaker! Och konsistenser! Auberginen blir oljigt kryddig syrlig och ärtorna söta och krispiga. All indisk mat ser lite lik ut märker jag... Men den smakar olika. Det här är en chicken tikka masala som han gjorde i början av månaden. Även den en restaurangklassiker. Ska man göra det så är tipset att göra väldigt mycket. Först ska kycklingen marineras, sen grillas i ugnen, sen kokas i en curry man gjort separat. Tar några dagar och blir gott men... ja, tar lite väl mycket tid med tanke på vad man får för mödan. Såhär blir det! Sedan gjorde flera indiska rätter till men det glömde jag att ta kort på. Har en känslan att längden på det här inlägget räcker nu : )TIDIGARE TEMA-MATVECKORTacosInstagramTysklandKoreansk fusionFrankrikeItalienThailandÅttiotalTore WretmanMackorKylskåpstömningKoreaSandraEn italiensk mattidningTacos del 2Koreanska grytorKål