Det är dags för en ny temamatvecka!För tillfället har vi ett tema inuti temat kan man säga. Under hösten tänkte vi att matveckorna skulle gå under temat kokböcker.Varje gång väljer vi ut en kokbok och lagar recept utifrån den. Är de goda och välbalanserade? Är de jättesvåra? Ja, sånt kan man ju fundera på då. Först ut är Gustav Kyhlbergs bok Koreanska grytor. 40 olika recept på just den koreanska grytan. Smal kokbok ändå. Men kul om man älskar koreansk mat och kanske framförallt kimchi.Björn lagade 5 recept ur boken, och jag? Jag åt dom. KIMCHI JIGAE 4/5Kimchigryta. Det här har Björn lagat ganska många gånger innan. Det här var dock ett lite annorlunda recept. Själva tillagningen är väldigt okrånglig: kimchi, fläsk och lite koreanska såser som fått fräsa ihop med kryddor. Alltihop kokas till en buljong. En lättlagad toppenrätt som var lika god som vanligt. Inte jättestora skillnader från andra recept på internet hälsar Björn. Om man inte gör egen kimchi blir det dock rätt dyrt. Björn gör sin kimchi med en variant på detta recept, det blir väldigt bra hälsar han. ANDONG JJIMDAK 2/5Det stod att det här var kokboksförfattarens favoriträtt i hela boken. Så det var ju bara att göra. "Bräserad kyckling med nudlar" betyder det och det stämmer nog men vette tusen.... Den var verkligen konstigt, mäktigt, spicy, SÖTT och stärkelsetungt samtidigt. Sötpotatisnudlar, kyckling marinerad i massor av sirap och socker, kokad fast potatis. Och serveras med ris? Nudlar, potatis, ris – samtidigt? Potatisen sög dessutom i sig all buljong, så den kändes nästan som rättens skurk. Varesig jag och B var så förtjusta i den här men det var kul med gurkorna som topping. JOGAETANG. 0/5Det här var min önskerätt i boken. Lättlagad och snabb gryta som jag tyckte verkade nom. Hjärtmusslor, rättika och gochugaru i en buljong. Smakade dock extremt autentiskt (I guess..?). Muggigt fiskigt, som en insjö.Gick tyvärr ej att äta och vi gick och köpte korv i stället. Så kan det gå. KIMCHIJEON 5/5Den här kimchipannkakan var mitt i prick. B har lagat en hel del såna här pannkakor genom åren, ofta med färdig koreansk pannkaksmix (för det har han läst att många gör i Korea). Men den här helt hemgjorda var så mycket bättre. Maizena, rismjöl och vanligt mjöl blandat var en del av tricket, men pricken över i var iskall öl i smeten. Wow så fluffigt och krispigt på samma gång. DAKGAEJANG 4/5Det här är kycklinggryta med böngroddar. En rätt som var rolig och lätt att laga (hälsar B). Kort och gott kokade han en hel kyckling och rispade sönder köttet i småbitar. Joxade ihop med koreanska kryddor, bönpasta, mycket vitlök och färska böngroddar. Sen var det bara att hälla över buljongen som var kvar efter den kokade kycklingen. En soppig och mustig gryta som smakade ganska nära en spicy miso ramen. Mmm.Rätten skulle serveras i speciella lerkrus som man värmer upp direkt på ugnen. B gick och gick och gick till Stockholms enda koreanska butik för att köpa såna för det tyckte han var kul. Det behöver man dock absolut inte. Det går lika bra att bara värma i en kastrull. Eller ha som matlåda. Det hade jag dagen efter, en låda för kycklingen och en vattentät burk för buljongen.TIDIGARE TEMA-MATVECKORTacosInstagramTysklandKoreansk fusionFrankrikeItalienThailandÅttiotalTore WretmanMackorKylskåpstömningKoreaSandraEn italiensk mattidningTacos del 2