Vi har tema-matveckor hemma som ni vet, och nyligen hade vi Ukraina-vecka! Björn fick kokboken Mamusia – Det ukrainska köket av Olia Hercules i julklapp av sin mamma häromåret och eftersom vi det senaste året blivit allt mer dillsugna var det perfekt. Nästan alla recept innehåller massor av just det. Rekommenderar boken, Bonnier Fakta skänker hela vinsten för varje såld bok oavkortat till flyktinghjälpen i Ukraina.✧Det visade sig vara en toppenkokbok. Även om recepten ibland var lite knapphänta i instruktionerna (kanske på grund av översättningen eller nåt) var det mesta enkelt och kul att knopa ihop. Dessutom skönt när alla råvaror (inte minst dill) finns i alla butiker. Ja, vi kör igång. KYCKLINGSOPPA✧Först ut: en kycklingsoppa. En kycklingsoppa gjord från grunden med en hel kyckling som fått koka i någon timma ihop med lite goda grönsaker. Sen ut med grönsakerna och kycklingen från buljongen (låt svalna), i med lite snabbstekta andra grönsaker (morot och selleri i detta fall) och så i med köttet från kycklingen igen. Smaka av med salt och peppar. Toppa med dill. Klar! Som en enklare version av Ottolenghis kycklingsoppa med parmesan som Björn gjorde tidigare i år. Högsta poäng i gott. POLSKA DUMPLINGS MED SYRLIG VITKÅLSALLAD✧Okej lite fusk här. Dumplings köpte Björn i en polsk specialistbutik som han hittade på Herkulesgatan. Han stekte hälften och kokade hälften och serverade med smetana, krökt fläsk (också från polska butiken) och en syrlig kål- och dillsallad från boken. Mycket bra sallad, mycket bra polsk butik. KYCKLINGSOPPA MED KLIMP✧I princip samma upplägg som förra soppan med en viktig skillnad: KLIMP. Som den judisk-amerikanska soppan matzo ball soup fast mer rustikt. Helt enkelt små degkluttar av vetemjöl, vatten och salt som ploppas i sista minuterna innan soppan serveras. När de flyter upp till ytan är de klara, smaka en om du är osäker. Den ska vara genomkokt men tuggig.Klara buljongsoppor är något av det godaste jag vet så ni kan ju tänka er att jag var nöjd under denna matvecka. FLÄSKSKOPPA MED SYRAD GURKA OCH MATVETE✧Det fortsatte rulla ut soppor ur köket. Denna gång sa receptboken fläsk istället för kyckling och då fick det bli så. I övrigt samma koncept, koka kött o grönsaker tills buljong uppstår, ta ut när buljongen är bra, i med nya grönsaker för att få upp krisp och så vidare. Men! Istället för att känna sig färdig återstod ett sista steg: syrad gurka. Det går att göra själv men B köpte i polska butiken. Syrad gurka vill jag härmed alltid ha i mina buljongsoppor tack. PIROSHKI (Ukrainska piroger)✧Varesig jag eller B är pirogexperter och därför kan vi inte riktigt svara exakt på vad som gör dessa piroger till just ukrainska. Kanske att man steker dem istället för att ha dem i ugnen?`Så var det iaf. Som alltid när det handlar om att jobba med deg tog denna rätt lite mer tid. Degen skulle knådas och jäsa och sen fyllas med två olika fyllningar. Det fanns fläsk kvar från pirogerna så de fick hoppa i. Alltså: en med fläsk och vitkål och en med svamp och fläsk. Det var inte exakt vad som stod i receptboken (som istället tyckte man skulle ha kokta ägg i). Såhär blev det. Björn gjorde ett ganska stort gäng så det blev (precis som alla soppor) över till matlådor. UGNSSTEKTA ROTFRUKTER, KÅL OCH GRÖNSAKER✧Det är som det låter på rubriken. Inte helt tydligt vad som gör detta till ett östeuropeiskt recept egentligen, kanske en ukrainsk ost (twarog) som vi inte hade. Eller kanske dillen? Eller att det var vitkål med? Jättegott hur som helst och passar till exakt vad som helst. I detta fall serverades den med ett av receptbokens klurigare recept: pressad georgisk kyckling med hemmagjord plommonsås som Björn slet med rätt länge. Av nån anledning är bilderna borta på den. Förlåt B.Det var det. Allt som allt en kul och inspirerande receptbok! Ge den till någon du tycker om. All vinst går som sagt oavkortat till flyktinghjälpen i Ukraina. Går att köpa HÄR och HÄR. TIDIGARE TEMA-MATVECKORIndisktTacosInstagramTysklandKoreansk fusionFrankrikeItalienThailandÅttiotalTore WretmanMackorKylskåpstömningKoreaSandraEn italiensk mattidningTacos del 2Koreanska grytorKålOttolenghi