För några veckor sedan frågade Svegro om jag ville skapa lite rätter utifrån deras nya kryddor. Sådant är ju något av det roligaste jag vet, så jag tackade ja till samarbetet och idag är det dags att dela med mig av mina recept till er! Jag har gjort en spaghetti (såklart), smart två sorters ceviche + smaksatt halloumi. Kryddorna var: Epazote - En krydda jag inte hört om förut. Smakar väldigt speciellt och "matigt" eller hur man ska säga. Själv tyckte jag den påminde lite om salvia med inslag av citron, mynta och oregano. Kinesisk gräslök - Smakar som vanlig gräslök men med en tydlig smak av vitlök. Nom alltså! Limebasilika - Som en mindre efterrättig och mer matig citronmeliss och med ett litet drag av koriander i sig tyckte jag. Tonfiskpasta med epazote och kinesisk gräslök Du behöver för en person: - Ungefär fyra kvistar epazote - En kvist rosmarin - Tre rejäla matskedar tonfisk på burk - en vitlöksklyfta - en halv chili - en halv liten citron - en schalottenlök - en tärning fiskbuljong - parmesan - spaghetti för 1 - kinesisk gräslök för garnering Börja med att hacka vitlök, bladen av rosmarin och epazote, schalottenlöken och chilin. Riv citronzesten av en halv liten citron. Fräs allt i olivolja + saften av en klyfta citron på lagom låg värme. Inget ska brännas vid utan snarare bli mjukt och gott. Under tiden kan du koka upp pastan (och ploppa i en kub fiskbuljong i pastavattnet), riva parmesan och klippa den kinesiska gräslöken. När pastan kokat klart - vänd över den i kryddorna tillsammans med tonfisk, parmesan, salt och peppar. Garnera med kinesisk gräslök och lite mer ost. Ät upp! Detta blev supergott och smakar mycket, vilket jag gillar. Så himla tråkigt när man måste dränka maten i salt ni vet för att den ska bli någe kul. Detta är alltså inte fallet här. : ) Epazoten har en distinkt smak som gifte sig finfint med tonfisken och rosmarinen. Mot maträtt 2! En ceviche på räkor + en på tonfisk och lite annat gott: Två sorters ceviche på limebasilika + stekt halloumi med epazote. Du behöver (för fyra personer): - En kruka limebasilika - En burk tonfisk - Ett halvt kilo räkor - En halv kruka koriander - En kartong körsbärstomater - En och en halv silverlök - En mango - En decimeterlång (typ) bit av en gurka - 5 rädisor - 4 lime - 1 chili + - Ett paket halloumi - En fjärdedels kruka epazote - Två avokados - Tortillabröd för fyra personer (jag tog den minsta storleken och det blev bra med fyra var) Börja med det tråkigaste: skala räkor. Göre bara göra. Lyssna på bra musik så går det fortare. Finhacka rädisor, mango, silverlök, gurka, chili och tomater. Samt limebasilika och koriander. Sedan är det dags att lägga i skålar. Fördela allt 50/50 förutom gurkan som ska hänga med tonfisken och mangon som ska hänga med räkorna. Varje skål ska sedan dränkas med saften av en och en halv lime. Den resterande halvan skar jag upp i fyra klyftor och serverade till mina gäster om de ville ha mer lime till! Salta och peppra. Rör om! Som side stekte jag haloumi med epazote, ett recept jag hittade på Svegros hemsida. Här finns det! Servera såhär fint med lite avokado och tortillabröd. Sedan kan ditt sällskap bygga sina egna ceviche-tortillas. Alla sa att det var himla gott och alltihop tog slut ^^ Iväg med er in i köket nu och härma! I samarbete med Svegro. . Translation. Some recipes in collab with Svegro: tuna pasta with epazote and two kinds of ceviche with lime basil.