Något som jag insåg ganska sent i livet är att jag inte tycker om brunch. På nollnolltalet och det tidiga tiotalet var brunch allt. Det var vad man gjorde, man brunchade. Därför var det heller inte något jag ens reflekterade över om jag gillade eller inte eftersom det var normen. Men sakta men säkert, efter brunch på brunch, började mina beställningar likna lunch: mac&cheese, hamburgare, cesarsallad. Det var av det enkla skälet att jag inte kunde hålla mig från att äta frukost hemma.Frukost är inte mitt favoritmål, men det är mitt absolut nödvändigaste mål. Jag vaknar hungrig. Jag kan inte göra något innan frukost. Inte sminka mig, inte jobba, inte träna, inte prata. Ingenting förrän jag ätit frukost. En dag kan förstöras av en dålig frukost. En vänskap kan förstöras av en utebliven frukost. I teorin åtminstone.På morgnarna vill jag bara ifred, lyssna på P1, inte säga ett ord och äta något gott. Här är mina topp fem frukostar:PLATS FEMCroissant med ost och smör, en cappuccino, lite bär, gärna hallonEn Frankrikefrukost som jag brukar äta här på somrarna. Minus cappuccinon men nu är ju det här en topplista och då får man drömma.En nybakad, flikig croissant blir ännu godare med salt smör och en bit hårdost. Till det en fluffig cappucino på havremjölk. En liten skål med bär till, för att avsluta måltiden med.PLATS FYRANjalla med hushållsost och kaviar, filmjölk med havrefras, ett löskokt ägg, svart rökigt teVad som slår en fransk frukost är en svensk frukost. Jag rullar mina njalla som tunnbröd, men det gör kanske alla? En med smör och hushållsost, en med smör och kaviar.En liten skål med fil och havrefras. Havrefrasen underst, så att de blir mjuka och sega. Ett löskokt ägg (4,5 min i kokande vatten. ägget läggs i när vattnet är kallt). Till det te. Är just nu inne på rökiga teer som ceylon och darjeeling. Gärna med en skvätt mjölk. Ätes framför Nyhetsmorgon för extra mys.PLATS TREFärsk vallmolimpa med smör. En kopp oboy, en kardemummabulleDet godaste brödet i världen (tillsammans med nybakta frallor) är vallmolimpa. Så färskt att tänderna sjunker ner i det som kängor i nysnö. Jag vill skära upp bröd efter bröd och bre med smör. Äta fyra-fem stycken minst. En kopp varm choklad och sedan en till kopp. Avslutas med nybakad solbulle, alltså en helt len och rund kardemummabulle.PLATS TVÅMisosoppa, ris, dumplings och grönt teDen asiatiska frukosten slår den franska och svenska. En varm skål buljong och klibbiga genomskinliga räkdumplings doppade i vinäger. Ångat, nykokt klibbigt ris och genmaicha-te: ett grönt te på rostat råris. En frukost jag gärna hade ätit dagligen resten av mitt liv.Kanske kommer jag bli en person någon gång i livet som faktiskt gör det här varje morgon. Tills dess drömmer jag mig bort.PLATS ETTGräddtårta med bärInget slår tårta till frukost. Ätes allra helst med sked direkt i tårtan. Helst en som stått i kylen sedan gårdagen och fått gotta till sig. Fyllning på grädde, socker, vispade bär och en skvätt citron, täckt av ett tjockt lager grädde och olika bär. Gärna lite godis på toppen för den delen. Viktigt att tårtan inte innehåller vaniljkräm eller banankräm för det gillar jag inte. mmm tårtaFler TOPPLISTOR:Topplistan över böcker jag läste 2021Topp 10 Grönsaker6 FavoritostarTopp 10 nya emojis 2020Topp 10 godispåsarTopp 13 Haruki Murakami-böckerTopp 10 vackraste låttexterTopp 10 high school-filmer