Idag ska vi laga pici. Pici är en pastasort döpt efter en av de italienska gudarna Picilioa, gudinnan för fruktbarhet. Berättelsen är så att varje sommar runt den här tiden skakade Picilioa sitt långa hår över Italiens kullar och fick grödorna att växa. Pastasorten pico ska efterlikna Picilioas långa gyllene hår. Nej jag skoja era galningar! Pici betyder liten orm på italienska. Den här pastasorten brukar man lära ut till italienska småbarn, för att den är så enkel och rolig att göra. De färglägger sedan den färska pastan med grön karamellfärg och äter med pesto. "Ormmat" även kallad. Nej nu ljög jag igen. Jag har ingen aning om varför den heter pici. Men den är jättegod! En slags handgjord spaghetti med mycket tuggmotstånd som är enkel att göra och skapar en rustik men lyxig pastarätt. Nu ska vi laga den tillsammans! Börja med att sätta en pastadeg. För två personer hade jag två dl tipo 00-mjöl (durumvete går också bra), två ägg, en skvätt olivolja och lite salt. Gör en krater, knäck äggen, strö över salt och lite olivolja och börja knåda. Sätt på en podd och hamna i knådningszone. En kvart är det som gäller. För torr? Addera liten vatten. För blöt? Addera lite mjöl. Inte svårare än så. Efter 15 minuter är degen mjuk och len. Plasta in och lägg i kylen i minst en halvtimme. Nu börjar det roliga. Ta ut efter minst en halvtimme och dela i fyra bitar. Kavla ut. Det behöver inte vara så tunt, en halv centimeter eller nåt. Stänk över några droppar olivolja över degen så blir det enklare att rulla i nästa steg. Skär sedan i avlånga delar som på bilden. Börja rulla. Du kan antingen göra det direkt på bänken eller i handen. Jag tycker handen var enklast. Rulla som du gjorde ormar i häftmassa eller trolldeg när du var liten. De behöver inte vara perfekta, men det är kul och gott om de är ganska långa sedan när du ska käka. Lägg färdiga picis i väl mjölad hög. Mjölet rinner av sen i pastavattnet så du behöver inte vara orolig. Dags för en sås! Till pici passar gräddiga och ostiga såser. Själv lagade jag en pasta al limone med råstekt grön sparris. Picin ska koka i ungefär 4-5 minuter i välsaltat vatten, men smaka av så den är al dente. Recept på min pasta al limone finns här. Vänd ner pastan i såsen när den är klar, rör om och servera direkt med extra parmesan. Mmm så al dente och suger åt sig såsen så fint. En god och rolig helgsysselsättning, sätt igång!