Sandra Beijer
Hej, jag heter Sandra och är författare och skribent. Har skrivit tre romaner och bloggat sedan 2005. Min dramaserie Allt som blir kvar har premiär i SVT 2022. Tycker om fredagar, cava och när det är sommar. Bloggen uppdateras två gånger dagligen måndag till onsdag, och en gång per dag torsdag till söndag.
Annons

Q&A. Om pengar, rösten och troll.

august

Har inget med inlägget att göra, men håller du på med aktier och fonder? Nyfiken bara! 🙂 Kram din blogg är den bästa

Hej och puss! Jag håller inte på med aktier eller fonder på egen hand. Kan absolut ingenting om det. Men den största delen av mitt privata sparande + mitt företagssparande är placerade i fonder och aktier som min bankman placerat åt mig. Varje månad flyttas pengar över. Inga pengar ska ligga på hög och skräpa! När jag var tio år fick jag femtusen kronor i aktier av min pappa. En halvkul present tyckte jag som tioåring. Särskilt eftersom jag inte fick röra dom på minst tio år. Idag är de värda 300 000! Inte klokt.

AnnonsKan du inte göra ett inlägg där du skriver saker som du inte gillar? Alltså som är vanligt att andra folk gillar, som i detta fall hamburgerdressing. Skulle vara jättekul. Du och min kille har typ samma smak på allt så skulle vara kul att se om ni är ännu mer lika

Redan gjort! Här hittar du det: Mat jag inte gillar.

Annons

august

påtal om högläsning: vad har du för inställning till din röst? tycker du att den är nice osv?
jag har en halvkass relation till min röst, blir trött på den efter ungefär 3 meningar högläsning, försöker öva bort det – har du något tips?

I och med att jag gästat otaliga poddar, haft poddar, föreläst, varit med i radio och tv, spelat in mina egna ljudböcker och så vidare, så har känslan av att min röst inte är ”min” försvunnit för länge sen. Jag känner igen din känsla från när jag var yngre och hörde mig på själv på band. Men den försvinner när man har hört sig själv så många gånger. Med det sagt tror jag din upplevelse är superdupermegavanlig. Det är vad det är .
Och inte riktigt tänkt på det där om jag skulle tröttna efter tre minuter. Det är mitt jobb att prata ibland helt enkelt, tänker mer på vad jag ska säga än hur rösten låter.

january

Annons

Jag har nog inte fattat att du godkänner alla kommentarer själv, utan tänkt att du har nån slags assistent för det, haha. Får du mycket kommentarer som du inte godkänner med hat och taskiga grejer? Måste du då läsa dem och sen bestämma att du inte ska godkänna eller hamnar de i något filter pga vissa ord? Usch, hade aldrig velat vara en offentlig person som bloggar och liksom får kritik för mitt liv, tack för att du orkar! Har läst din blogg sen 2006 och det är så fint att fått följa dig

Hej och puss! Det är bara jag som jobbar med bloggen, ingen annan.
Sedan jag började moderera mitt kommentarsfält för ett år sedan har mängden hat sjunkit drastiskt. Från att kanske behöva ta bort fem till tio om dagen tar jag nu bort kanske fem i veckan! Och vissa veckor – knappt nån.
Jag läser allt, det hamnar inte i något filter. Jag tror också det bara är jag och ingen annan som kan moderera. Det handlar sällan om att spärra vissa ord.

Att röra sig mellan hat, kritik och troll i ett kommentarsfält tror jag kräver en viss typ av erfarenhet. Det finns den självklara hatkommentaren, som bara är typ ”Din jävla borgarbracka jag hatar dig, du bryr dig bara om pengar hoppas du dör av all miljöförstöring du gör” typ. Hehe. Mina vanligaste haters har gemensamt att de hatar min bakgrund och tycker att jag har fått allt serverat. Samt då att jag klär mig som ett barn och vägrar växa upp! Den lyckas jag visst aldrig bli av med så länge jag inte skaffar en familj tror jag. Det är inte okej att va ogift barnlös 36-årig kvinna med korta kjolar, det kan ni gott förstå.
Hursom är ju dessa kommentarer inga konstigheter, de raderas bara, och hade nog kunna raderas av de flesta om jag lagt moderering på någon annan.

Men de svåra är de som är invävda i fina ord eller rena lögner. Dom kan bara jag läsa ut.
Antingen är de besvikna. Att de har tyckt om mig väldigt länge men nu förstått vem jag är ”på riktigt”. Oftast är kommentaren formulerad som i ett farväl. ”Tack för allt, men nu lämnar jag dig för alltid”.
Be my guest.
Dom kan vara kränkta av lite olika saker, det beror oftast på var debatten ligger just nu. Miljö, konsumtion, jämställdhet, rasism m.m. Det är oavsett alltid väldigt storslaget och att roten till problemet ligger i mig.

Annons

Den tredje versionen är personen som anser att hen har mer koll på mig än mig själv och mina läsare. Den här personen jobbar ofta med fake news. Det här är en vanlig och farlig sort av troll på internet, som jag tror är svår att förstå om man inte dagligen modererar ett kommentarsfält.
Personen skriver ofta falska fakta, så som ”Sandra har flera gånger skrivit i bloggen att hon X” Eller ”Jag känner Sandra och vet att hon X” eller ”Jag vet att en majoritet av Sandras läsare tycker att X”. Ja, lite olika versioner, men allt är alltid påhittat. Sedan byggs ofta en teori som stöds på lögnen. Läser jag trådar om mig själv i Flashback eller Bloggbevakning rör sig alltid dessa personer där. Totala lögner tagna ur luften som sägs som om det var helt vanlig sanning. Som ovan läsare förstår man såklart inte att detta är troll. Men de finns överallt, på Facebook, Twitter, i den lilla lokala gruppen du följer you name it.

Den tredje varianten lämnar störst obehag, för att den är så samtida. Källkritik är A och O you guys. Och därför är det skönt att klicka på ”ej godkänd” och kommentaren raderas 4-ever.

Konstruktiv kritik eller inlägg i debatt raderar jag aldrig, förutom då om det är osanning.
Hoppas du fick svar! kram

Annons

34 kommentarer till “Q&A. Om pengar, rösten och troll.”

 1. Sofia skriver: 7 april 2021 kl 15:17

  Wow, din moraliska kompass är avundsvärd. Att se igenom sjuka människors mönster påminner mig om sägelsen, ingen är så farlig mot mörka triangen personligheter som utbildande empater.


 2. Agnes skriver: 7 april 2021 kl 15:21

  Väldigt intressant att läsa om kommentarerna och moderering. Bra inlägg 🙂


  1. Emma skriver: 7 april 2021 kl 16:51

   +1! Det är väldigt imponerande att du orkar med det Sandra. Också ändå trevligt att läsa att mängden skit gått ner. Tack för bloggen!


   1. Marie skriver: 7 april 2021 kl 19:05

    Ja fy søren, herlig at du er så cool og klartenkt mtp hva du modererer ut. Det virker som om du er så rutinert at du ikke tar det personlig, og det er utrolig bra. Bra for deg og din mentale helse og tilstand, sikkert, og for oss som slipper å lese dritten samtidig som vi kan glede oss over en utrolig bra blogg. Heia!


  2. Te skriver: 8 april 2021 kl 14:16

   Håller med! Bra jobbat av dug Sandra!


 3. Mia skriver: 7 april 2021 kl 15:37

  Sandra! Den rutiga Lilla Huset På Prärien-klänningen som du har på sista bilden i inlägget, har du kvar den? Skulle du vilja sälja den? Eller om någon följare kanske har den och vill sälja? Har trånat efter den sen du köpte den men den sålde slut innan jag hann haffa och kom aldrig in igen </3 Kollar dagligen tradera och diverse grupper på fb men hittills ingen lycka! PUSS


  1. Sandra Beijer skriver: 7 april 2021 kl 16:31

   maila mig!


 4. Sassa skriver: 7 april 2021 kl 15:54

  Hej, orelaterad kommentar, jag har nog följt dig i 10 år. Jag har fått NY tips, bra restaurangtips osv. Men det allra bästa jag har gjort är att ge din bok Mellan oss till min 12 åriga dotter. Hon går i 5:an på Östermalm och har alla tankar man kan ha i mellanstadiet och tyckte att hon var konstig, jag sa att så känner de flesta och om man pratar om det blir det lättare och du är inte ensam att känna så. Hon älskade din bok, tack för att du skrev den för alla mellanstadietjejer därute 🙂


  1. Sandra Beijer skriver: 7 april 2021 kl 16:31

   åh va fint <3


 5. Sandra (världens bästa namn fö) skriver: 7 april 2021 kl 15:58

  Har länge beundrat dig som skribent och författare och kommer alltid göra pga allt genialiskt du skriver och att du så ofta får mig att skapa hack i mina små tankemönster som detta med modereringen tex. wow. aldrig tänkt på och skulle a l d r i g klara av själv. Du e bäst. Hoppas du får en fin lill-lördag!


 6. emma skriver: 7 april 2021 kl 16:39

  Tack för allt, men nu lämnar jag dig för alltid

  😉


  1. Sandra Beijer skriver: 7 april 2021 kl 17:13

   haha


 7. Sanna skriver: 7 april 2021 kl 16:45

  Bra, klok, smart!


 8. anna skriver: 7 april 2021 kl 17:15

  nej men sluta vad spännande!!! vad var det för aktier din pappa hade plockat ihop? wow vilken utveckling även om det såklart är över en lång tid!


  1. Sandra Beijer skriver: 7 april 2021 kl 17:19

   asså jag vet inte riktigt! några ryska aktier…? tror jag!? kan ingenting men är tacksam :O


 9. Miriam skriver: 7 april 2021 kl 17:37

  Internett er heldig som har deg. Takk for 10+ år med fin blogg, jeg skal ikke forlate deg. 😀


 10. Agnes skriver: 7 april 2021 kl 17:48

  Bra input om dina tankar kring kommentarer. Jag skriver ibland kritiskt, jag tänker själv att det är konstruktivt. Men det är lätt att bli blind på det. Jag hoppas verkligen att jag aldrig hamnat i trollfacket. Jag vill ändå säga angående konstruktiv kritik och att TYCKA, att jag själv har kommit till insikten att det är jättebra att ha en åsikt men vissa forum är ej platsen att utrycka den på. Att sitta och kommentera på en personlig blogg kommer inte förändra det en stör sig på, vare sig det är person eller exempelvis BLM. Vissa saker kan t.o.m. vara rättfärdiga men behövs inte sägas alls, då vi inte kan leva i ett samhälle som påpekar varje brist vi har.
  Jag tycker frågan är komplex om att tycka, för som tjej har det tagit tusen år att ens våga säga något alls pga rädsla för att bli avvisad. Men det kan i sig inte bli ett argument till att säga ord utan att reflektera varför det drar ned stämningen.
  Jag tycker iaf mycket om dig och din blogg och ska fortsättningsvis hålla käften lite oftare


 11. Olivia skriver: 7 april 2021 kl 17:59

  Älskar din blogg! Läser typ allt du skriver med glädje. När jag läste om troll-komentarerna kom jag på att jag aldrig kommenterat här, fast jag läst din blogg i flera ÅR! Någon uppskattning borde jag ju faktiskt visa <3


 12. Sandra skriver: 7 april 2021 kl 18:15

  Kommenterar sällan men vill bara applådera och säga att jag är imponerad av hur klarsynt du beskriver mönstret i olika typer av kommentarer och hur de har plats i sin samtid. Förstår ju också att du är luttrad efter såhär många år med bloggen. Har du lättare att hålla distans till elaka kommentarer nu än förr, eller är detcen sån grej som är svår att vänja sig av vid?


 13. Ellinor skriver: 7 april 2021 kl 19:45

  Tycker också att det här med aktier och fonder är himla knepigt! Och inget jag sådär spontant känner att jag vill lära mig mer om, även om det säkert vore bra. Hur som! Har också haft hjälp av en bankman med aktier och fonder, och då kan en ju säga vad en vill lägga sina pengar på. Typ ”jag vill inte lägga mina pengar på vapen, fossila bränslen etc, utan vill satsa på hållbara aktier och fonder”. Det gör stor skillnad vad ens pengar investeras i! Och de flesta storbankerna är rätt skrupelfria.


  1. Sandra Beijer skriver: 7 april 2021 kl 19:51

   Ja! Bra tips! Så sa jag också.


  2. Cesar skriver: 8 april 2021 kl 10:55

   Håller inte med om att det är ett bra tips. En bankman är en säljare som ofta rekommenderar fonder med hög avgift som de också får provision på.


   1. K. skriver: 8 april 2021 kl 14:30

    Beror väl lite på hur stort intresse man själv har. Om man inte vill/kan lägga tid och energi på att läsa på om olika aktier och fonder är det här väl det bästa alternativet?


    1. Frida skriver: 8 april 2021 kl 16:29

     De flesta banker har tjänster nuförtiden som kan hjälpa dig att plocka ihop fonder utifrån hur lång tid du vill spara och olika parametrar som avgifter, branch och koldioxidutsläpp så man måste inte vara särskilt påläst längre för att spara själv. Kan tex rekommendera Avanzas portföljgenerator. Självklart kan det kännas tryggt att ha en bankman som förvaltar pengarna men det innebär också en extra avgift som kan vara skönt att slippa.


 14. Madeleine skriver: 7 april 2021 kl 19:51

  Det du skriver om troll som hittar på saker, det är en av anledningarna att jag slutade läsa Bloggbevakning. Tonen där inne kan bli väldigt bitsk och stundtals elak, både i inlägg och kommentarer, men överlag tyckte jag ändå den fyllde en viktig funktion då otroligt många influencers sköter sig dåligt. Då snackar jag inte sådant som du får kritik för (att inte ta upp alla olika problem och aktuella händelser osv.) utan sådant som att inte reklammarkera, hitta på om att de designat saker de köpt in billigt och färdigproducerat och sen säljer vidare dyrt som en ”exklusiv” vara, frågan om exponering av influencerbarn m.m. Men det händer hela hela tiden att folk gör just det du beskriver med att hitta på sanningar. Sett hur mycket som helst sagts om diverse influencers som är helt påhittat eller grovt förvrängt utan att det riktigt ifrågasätts eller backas upp utan istället får lassvis med gillningar. Sen plötsligt har det blivit en sanning därinne och folk (samt bloggaren) fortsätter upprepa det. Gjorde mig galen och gjorde att poängen med bloggen försvann lite då det inte längre blev så trovärdigt att läsa därinne.

  Lång kommentar, men ville bara hålla med dig om att det verkligen är ett vanligt fenomen så man ska inte förlita sig på vad som slängs ur i komlentarer.


 15. Alice skriver: 8 april 2021 kl 10:07

  Så tråkigt att troll och hatkommentater ska vara en del av dit yrke. Tycker iallafall att du skriver väldigt klokt om det! Hoppas iallafall på en framtid med mindre troll för allas skull och skickar styrka till dig för att orka hantera det<3


 16. Beatrice skriver: 8 april 2021 kl 10:14

  Du är BÄST!


 17. Johanna skriver: 8 april 2021 kl 14:13

  Slås gång på gång av att du är ÄNNU klokare än jag redan trodde.
  Grym ❤️


 18. Siri skriver: 9 april 2021 kl 10:32

  Du er så klok og så mange gode og interessante kommentarer under dette innlegget også!


 19. Linda skriver: 10 april 2021 kl 08:07

  Är också en 36 -årig kvinna, barnlös, ogift som har så kort kjol jag vill. Är skönt höra dig dela med dig av dina erfarenheter av att vara i just denna sits !


 20. CC skriver: 10 april 2021 kl 13:28

  Du skriver så intressant om troll. Har tidigare uppskattat det du skrivit om reklammärkning, samarbeten och konsumtion. Du verkar reflektera en hel del över den här samtiden med alla fenomen. Jag skulle verkligen tycka att det vore intressant att läsa om hur du förhåller dig till det här med privat/personligt och att dela med dig till oss läsare. Har du någonsin ångrat i efterhand att du delat något? Hur har dina gränser ändrats genom åren? Osv. Du kanske har skrivit om det tidigare men jag är verkligen genuint intresserad över dina reflektioner. Som utomstående är jag imponerad över din gränssättning! 🙂


 21. Sally skriver: 11 april 2021 kl 05:19

  Du anger att du välkomnar konstruktiv kritik men det stämmer inte, du förnekar ständigt att du har white privilege, att du fått mycket hjälp av ditt bakgrund m.m. Å andra sidan har du jätte många fans som är extremt toxiska, men detta verkar inte störa dig. Dessa saker + i princip noll själv kritik är de mest problematiska aspekter av din persona.


  1. Sandra Beijer skriver: 11 april 2021 kl 09:06

   Har aldrig förnekat något av detta. Aldrig. Har pratat om privilegier så länge jag kan minnas. Bygg inte fantasier kring mig som inte stämmer.
   Fundera kring hur och var du hämtar information kring människor du följer.


  2. "Hur uttalas ditt namn egentligen?" skriver: 11 april 2021 kl 10:53

   Förlåt, Sally, men jag måste skriva av mig om något som stört mig under en så lång tid:

   Tycker den här formen av kommentarer dyker upp jämt och ständigt på bland annat Sandras, men också exempelvis Floras, Sofias, och dylika bloggares plattformar. Sandra är en författare som bloggar om sitt skrivande, kreativitet, matlagning, inredning, mode, och så vidare. Sandra har så vitt jag vet aldrig hävdat att hens plattform är ett utrymme för att kommunicera ut problem gällande rasism, klassism, sexism, osv. Det är ingenting Sandra kräver credd för. Trots det tar Sandra de här problemen på mycket stort allvar när läsare lyfter det med hen, så som exempelvis då Sandra inte bloggade om BLM och fick jättemycket kritik. Sandra är också fullt medveten om sina egna privilegier och hanterar diskussionen om dessa på ett ödmjukt sätt när kritik kommer.

   Om vi vänder på det: bloggare som lyfter problem gällande exempelvis rasism och klassism får ofta MINST LIKA MYCKET SKIT för det som de får när de väljer att inte lyfta problemen. Då ifrågasätts deras legitimitet. Vem är DU att prata om ras, vem är DU att prata om klass? Osv. Du skriver bara om de här problemen för att DU ska få politiska poänger. Osv osv osv.

   Jag är rasifierad och jag har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Jag tror inte på tolkningsföreträde, men kom inte och säg att jag är illegitim. Jag är så fruktansvärt trött på att den antirasistiska kampen, kampen för ekonomiska rättigheter oavsett kön och ras, osv, riktas mot bloggare och influencers. SNÄLLA, Sandra Beijer är inte fienden. Flora Wiström är inte fienden. Sofia Wood är inte fienden. Elsa Billgren är inte fienden. Osv, bloggare och influencers är inte fienden som primärt upprätthåller förtryckande strukturer i vårt samhälle.

   Donald Trump är fienden. Jimmie Åkesson är fienden. Politiker från höger och vänster som orsakar utförsäkringar av de som är för sjuka för att vara arbetsföra är fienden. Ett ekonomiskt system som skapar bostadssegregation gentemot rasifierade och fattiga är fienden. Ett ekonomiskt system som diskriminerar rasifierade på arbetsmarknaden är fienden. Arbetsplatser som tillsätter de mest statusfyllda tjänsterna via nepotism är fienden. Att vara kvinna leder i dessa strukturer till en större risk att drabbas för förtryck. Den riktiga sexismen är fienden. Jag kan komma på så många faktiskt reella problem i samhället, som orsakar förtryck av individer som är svaga eller mindre väl ansedda. Bloggarna och influencerna är inte förtryckarna i dessa fall.

   Om alla troll som ägnar sig åt näthat och trakasserier gentemot influencers, bloggare osv, istället ägnade sin energi åt att driva en reell politisk förändring, då hade samhällets svagaste kanske kunnat få en mycket drägligare vardag. Men tillsvidare ser jag er troll som fienden. Ni är så oseriösa att man kan tro att ni inte bryr er om de som ni säger försvara. Jag misstänker att ni är vita kids, som typ heter Sally, med för mycket fritid faktiskt. Och ni vill dock till skillnad från bloggarna osv ni trakasserar ha politiskt credd för det ni håller på med. Ni får ingen credd av mig. Ni säger er föra en kamp för personer, men dessa personer ni för kampen åt känner ofta inte igen era problemformuleringar.

   I övrigt vill jag tacka för en bra blogg Sandra. Hälsningar kultiverad svartskalle och klassresenär.


Dela på:
Laddar