Sandra Beijer
Hej, jag heter Sandra och är författare, bloggare och skribent. Har skrivit tre romaner och bloggat sedan 2005. Tycker om fredagar, cava och när det är sommar. Skriver just nu manus till min dramaserie som kommer till SVT 2022.
Annons

ravioli med jordärtskocka och brynt smör.

food

Idag ska vi laga pasta! Hemgjorda raviolis fyllda med jordärtskocka och ost, och en sås på brynt smör, grönkål och rosmarin till det.

food

Jag städade i mitt skåp och upptäckte dessa pastaformar som jag glömt bort att jag hade. Hur kunde jag glömt bort det, dags att inviga. Från Eataly om någon undrar.

Annons

food

Börja med att göra pastan. Detta är mitt standardrecept för två till tre personer:

2 dl durumvete
2 ägg
1 msk olivolja
1 tsk salt

Blanda ihop ägg och salt. Häll mjölet på köksbänken, gör ett hål och häll i äggblandningen där. Börja knåda. När allt knådat ihop sig, addera olivolja. Knåda knåda knåda tills degen är len och slät och blank. In i kylen i 30 min i en plastpåse.

food

Annons

Mot fyllning. Skiva en schalottenlök, en halv chili, två vitlöksklyftor och två jordärtskockor. Bryn i stekpanna på låg värme i olivolja och en skvätt citron i ca tio minuter, tills allt fått lite färg. Mixa alltihop slätt tillsammans med ca en halv ask ricotta och en näve parmesan. Fyllningen ska bli rätt stadig, om den är för rinnig addera nån nypa mjöl.

Låg mixen i en fryspåse, gör en knut och klipp ett litet hål i ena hörnet. Vips har du skapat en sprits.

food

Nu har det gått en halvtimme och det är dags att göra ravioli! Kavla ut degen och kör den sedan genom pastamaskinen tills den är så tunn att den går att se genom. Det går förstås att kavla den tunn om man inte har pastamaskin, om än lite krångligare.

food

Stansa ut raviolin och klicka i fyllning på hälften av bitarna.
GULLIA va

food

Blöt fingrarna och sätt ihop raviolisarna. De kan vila på en mjölig yta så fastnar de inte i underlaget.

En italienare tipsade mig på insta att först klicka på fyllningen på halva av den utkavlade degen, sen lägga över den andra halvan som ett täcke och SEN stansa (är ni med..?). Låter ögonmåtts-svårare men är nog enklare och blir snyggare om man får till det.
Tipsar detta vidare till er!

food

Annons

Sätt på pastavatten. Under tiden gör vi sås. Eftersom brynt smör är det godaste vi har på denna planet gjorde jag förstås en sådan sås. Med rosmarin och grönkål.

Ta en liten kastrull och lägg i en stor klick smör. Ha hög värme. När smören börjar bubbla, lägg i färsk hackad rosmarin och små bitar av grönkål. Vispa vispa vispa. När smöret är kolafärgat och doftar hasselnöt är det klart.

Lägg i raviolin i det saltade pastavattnet. Låt koka i ca 2 min eller tills raviolin flyter. Plocka upp raviolin med hålslev.

food

Lägg upp pasta på tallrik, häll över det brynta smöret och riv över parmesan.

Klart! Hoppas det smakar!

❤️

11 kommentarer till “ravioli med jordärtskocka och brynt smör.”

  1. Ella skriver: 28 mars 2019 kl 06:29

    Gu så gott! Vill äta detta nu, till frukost (utom jordärtskockor som jag inte tål, men kanske kan ha rotselleri istället?).
    I alla fall, det här ordet mixa, kan vi prata om det? Förut betydde det att köra i mixer. Nu betydet det ibland bara blanda. Så förvirrande. Jag blir alltid osäker. Hjälp mig gulliga, språksmarta Sandra! 🙂 <3 Vad betyder det i det här receptet?


    1. A skriver: 28 mars 2019 kl 07:29

      Vilken spännande fråga!! När språket ändrar sig på det här sättet blir det ju ibland faktiskt svårt att veta vad som menas. Bra spaning.


    2. elsa skriver: 28 mars 2019 kl 08:04

      jag tänkte också på det när jag läste! raviolisarna ser för övrigt supergoda ut.


    3. Sandra Beijer skriver: 28 mars 2019 kl 08:34

      aha! när jag säger mixa menar jag mixa här. jag förtydligar i receptet till ”mixa slät”. puss


  2. Elvira skriver: 28 mars 2019 kl 06:34

    Åh så gott!


  3. Tilda skriver: 28 mars 2019 kl 11:44

    Mmmmmm herregud vad gott. Får ta och laga pasta med jordärtskocka nu.


  4. Millis skriver: 28 mars 2019 kl 12:40

    Alltså jag äger inte ens en pastamaskin??! Jag fattar egentligen inte hur det ens är möjligt eftersom jag både ääälskar att laga mat och är helt tokig i pasta, blir att klicka hem en direkt känner jag och sätta igång och testa 🙂 Det här såg och lät förresten hur smarrigt som helst!


  5. sandra skriver: 28 mars 2019 kl 12:49

    Hallå var med i Sveriges mästerkock???? Vad hade du lagat på audition isf?:)


  6. Anna skriver: 28 mars 2019 kl 14:41

    Det finns massor av videor på youtube med italienare som gör ravioli, just på så vis att man först klickar ut fyllningen på ena halvan av degen och sedan lägger på andra halvan av degen som ett täcke. Här är en bra demonstration: https://www.youtube.com/watch?v=CLXuz8v_3Tk
    Men jag fastnade för denna: https://www.youtube.com/watch?v=XEgx_xCBTfM
    ”Lilla mamma håller på att göra ravioli med ricotta och grönsaker”, säger mannen i början av videon. Och så får vi se både mormor och mamma. Och tv:n är på i bakgrunden med en kriminialserie 🙂


  7. A-L skriver: 28 mars 2019 kl 15:50

    Vad kan man ha istället för grönkål? (kan inte ha spenat heller).
    Låter jättegott annars! 🙂 Ska nog prova ikväll redan!


    1. Sandra Beijer skriver: 28 mars 2019 kl 16:24

      gillar du inte det tycker jag bara du kan hoppa det! Addera färsk basilika eller persilja till sen kanske? puss


Dela på:
Laddar