Sandra Beijer
Hej, jag heter Sandra och är författare, bloggare och skribent. Har skrivit tre romaner och bloggat sedan 2005. Tycker om fredagar, cava och när det är sommar. Skriver just nu manus till min dramaserie som kommer till SVT 2022.
Annons

rich boy.

rich boy

Det man inte vet om Lidingö är att det fanns pooler där på femtiotalet.
Så börjar Caroline Ringskog Ferrada-Nolis roman Rich boy. En historia om tre generationer kvinnor: en mormor, en mamma och en dotter.
Gully, Marianne och Annika.

Annons

Har varit oerhört taggad på att läsa den här och bad min kompis Devi som var på releasefesten att köpa den till mig. Älskar Carolines podd En varg söker sin podd (tillsammans med Liv Strömquist) och tycker hon är allmänt smart och bra.

Caroline Ringskog Ferrada-Noli - Rich boy

Annons

Det är sextiotal när vi får följa Marianne. Hon läser till psykolog och förälskar sig i Kaj som är rolig, snygg och festens mittpunkt. Allt borde vara bra men Marianne mår inte bra ändå. Varför mår hon inte bra, hon skäms för att hon inte gör det. Hon har allt men det känns som att hon har ingenting. Du har inte allt gör slut, tycker Mariannes bästis men Marianne skäms och känner tacksamhet över att någon överhuvudtaget vill ha henne.

Caroline Ringskog Ferrada-Noli - Rich boy

Allt blir hemskt ganska fort och efter det blir det ännu värre. Boken är drygt femhundra sidor och det tog mig flera veckor att ta mig genom den för vissa scener är så sorgliga och räddar inte upp läsaren ens lite. Satt på min balkong och grät ner i boken.

Samtidigt är den ganska rolig ibland mitt i allt det mörka. Dialogerna är spot on och den är så skönt välskriven med ett okonstlat språk. Tycker om hur hon använder ordet ”liksom” här och var. Vill ha mer liksom i romaner. Underskattat ord.

Caroline Ringskog Ferrada-Noli - Rich boy

Annons

När jag läser såna här böcker om trasiga familjekonstellationer och uppfuckade relationer sitter jag ofta på helspänn och bereder mig på att det ska komma något som är för likt ens egna upplevelser. Det är utmattande, men samtidigt finns det något skönt och beroendeframkallande i det. När avsnitten dyker upp blir jag ledsen, och om de inte gör det uppstår en förlägenhet. En genans över att jag letar efter något i mitt egna förflutna, som om det vore lika synd om mig som de här karaktärerna i boken.

Tänker en del på om man är bara helt vanligt fucked up med lite mörker i bagaget som vem som helst, eller om ens fasad bara är supertunt papper som går sönder jätteenkelt bara världen svajar lite? Och om det spelar någon roll. Kanske inte spelar någon roll. De flesta är lite spruckna i kanterna. Och om en bok blir någon skev mörkertröst är det kanske bra. För det mesta klarar man ju sig alldeles ganska utmärkt.

Fyra av fem får Rich boy av mig.

17 kommentarer till “rich boy.”

 1. Ulrikanettelblad.blogg.se skriver: 27 juni 2018 kl 07:55

  som vanligt imponerad och inspirerad av hur du gör dina recensioner personliga och mångbottnade och bjuder på en läsning som sträcker sig bortom att bara ge en bild av boken. MEN blir så nyfiken på vad som gör att boken inte är en femma för dig? har ännu inte läst den men läst mycket om den och vissa verkar ju helt frälsta. var det något särskilt som inte gjorde den till en fullpoängare eller är femmorna helt enkelt väldigt svåra att nå i den beijerska poängskalan?

  kyssar&kärlek och trevlig onsdag på dig!


  1. Sandra Beijer skriver: 27 juni 2018 kl 08:13

   femmorna är väldigt svåra att nå i den beijerska poängskalan! hehe. nämen jag tänker att en femma innebär en bok som är uppe bland de bästa man någonsin läst? och det var det inte. men jäkligt bra var den. puss.


   1. Sofiainstagram.com skriver: 27 juni 2018 kl 08:40

    Då måste man ju fråga, vilka böcker skulle du ge en femma?


   2. Ulrikanettelblad.blogg.se skriver: 27 juni 2018 kl 13:15

    skarpt fan av betygssystem utan inflation, väcker respekt! tänker att samma rimligtvis gäller män, det florerar en hel del fyror men femmorna är unika hisnande upplevelser som inte duggar så tätt! instämmer i sofias följdfråga, men det låter ju som ett blogginläggsuppslag… eller du kanske redan skrivit ett sådant i och för sig?


 2. Kaylakaylapimentel.se skriver: 27 juni 2018 kl 08:44

  Kanske är Rich boy är precis vad jag behöver läsa nu! Den senaste boken jag läste var riktigt cheesy och förutsägbar.


 3. Sandanouw.com skriver: 27 juni 2018 kl 10:13

  Ska läsa den 🙂
  Har du några flera boktips?

  Skulle betyda mycket om du ville läsa min blogg : https://nouw.com/sassabassa/trott-pa-min-sjukdom-34093704 Hatar min sjukdom ?


 4. Malin skriver: 27 juni 2018 kl 11:13

  Hej Sandra!
  Semestertiderna börjar ju nu och jag är en sån där person som endast läser på semesten. Därav läser jag inte heller så mycket och har en massa bra böcker framför mig! Men jag vet inte vart jag ska börja. Precis som med filmer så älskar jag böcker där man tas genom någon slags känslomässig resa, enda stunden skrattar man och andra stunder gråter man. Jag tänkte kolla såhär inför semestertider om du kanske kan göra en fin lista med dina bästa boktips genom tiderna, alltså inte det senaste året, utan böcker (so far) man bara måste läsa innan man dör? Skulle bli så otroligt glad!


  1. Sandra Beijer skriver: 27 juni 2018 kl 11:57

   Läs:
   Rich Boy, Ett litet liv, Pappan och havet, Just nu är jag här, En fest för livet, Den allvarsamma leken, Berättelse om ett äktenskap samt Väggen.
   Det handlar om dig har jag hört är en bra bok också 🙂

   puss.


   1. Malin skriver: 28 juni 2018 kl 11:21

    Wow! Tack snälla!


 5. x skriver: 27 juni 2018 kl 14:27

  jag tyckte den var fantastisk. knut i magen genom hela boken.


 6. Karin skriver: 27 juni 2018 kl 19:53

  Har du haft en elak pojkvän själv någon gång?


 7. Stina skriver: 27 juni 2018 kl 20:38

  Stycket med Wallenbergare vad det som jag tappade andan av mest i den boken. Det påminde mig om när jag gick en promenad efter att ha blivit slagen av mitt ex, och han messade mig under promenaden och frågade om vi skulle laga vegetarisk lasagne. Så då gick jag och köpte ingredienser till det.


  1. Edie skriver: 30 juni 2018 kl 19:40

   Mitt hjärta gick itu när jag läste det där!


 8. Beatrixkiddo skriver: 27 juni 2018 kl 21:51

  Önskar dessa Dr Jekyll och Mr Hyde-män hade typ en skylt i pannan, de är ofta så charmiga i början och liksom tar sig in i ens inre. Glad att höra att du kom ifrån den idioten ???.


 9. Saganouw.com skriver: 29 juni 2018 kl 10:28

  ÄLSKAR dina bokrecensioner Sandra


 10. Carolina skriver: 8 juli 2018 kl 12:44

  Jag läste ut den här boken på två dagar! fy fasiken vilken sorglig bok, grät i nästan två timmar.


 11. Malin skriver: 18 februari 2020 kl 22:05

  Kommenterar 100 år senare, men kom över detta inlägg nu och vill bara säga tack. Började gråta av de två sista styckena och ”mörkertröst” – vilket bra ord. Det beskriver precis det jag söker mig till i böcker m.m. Fortsätt med dina fantastiska recensioner <3


Dela på:
Laddar