Sandra Beijer
Jag heter Sandra och är författare och skribent. Har skrivit tre romaner och min första dramaserie har premiär i SVT 2022. Tycker om fredagar, cava och när det är sommar. Bloggen uppdateras två gånger dagligen mån - ons, och en gång per dag tors - sön.
Annons

samlade verk.

Jag har läst Samlade verk av Lydia Sandgren. En debut på 700 sidor som utkom tidigare i år. Att man ger ut sin första roman och den heter Samlade verk och är tjock som en större tax är ju bara det imponerande i sig.

Annons

Annons

Boken handlar om förläggaren Martin Berg som snart ska fylla femtio år. Läsaren får följa hans liv från tidigt åttiotal och framåt. Hans livsberättelse centrerar kring två personer – Cecilia: hans första stora kärlek och mamman till Martins barn. När Cecilia är 35 försvinner hon plötsligt spårlöst och allt hon lämnar efter sig är ett kort brev. Och Gustav: Martins bästa vän sedan gymnasiet, erkänd konstnär som ska ställa ut sina samlade verk i Göteborg lagom till Martins femtioårsdag.

Vi får parallellt följa Rakel, Martins tjugofyraåriga dotter som kommer över en tysk roman där huvudkaraktärens kärleksintresse påminner om hennes försvunna mamma Cecilia.

Boken utspelar sig i Göteborg. Som nybliven Göteborgshängare kände jag mig mycket tacksam att jag hängt på samtliga av karaktärernas stammishak! Så mysigt när man kan bygga fram kartor och gator och interiörer i sitt huvud. Karaktärerna hänger även en hel del i Berlin, Paris och Antibes.  Mys mys.

Annons

Det här är en helgjuten historia. Den sitter som en smäck. Trots sina 700 sidor känns inget för utbroderat, inget onödigt. Den är detaljrik i sina scener och samtidigt omfångsrik i resan framåt genom karaktärernas liv. Referenserna och kunskaperna som Martin och hans gäng slänger sig med sträcker sig från musik till konst, politik, filosofi, matematik. 

Samlade verk utspelar sig under åttiotalet, en tid jag själv inte minns, vilket författaren inte heller gör eftersom vi är (ungefär) lika gamla. Researcharbetet måste varit så enormt för det strösslas av beskrivningar av tidstypiska klädesplagg, cigarettmärken, uttryck och restauranger.
Samtidigt är det förstås  svårt för mig att veta om hon har helt rätt i sina beskrivningar eller inte. Men det är en roman, så jag vet inte heller om det gör nåt alls? Livet som intellektuell struggling tjugonånting är romantiserande, men det får det vara. Precis som Hemingways skildringar av sitt tjugotal i Paris har Göteborgs åttiotal samma nostalgiska skimmer över sig. 

Annons

Wow va kul att Lydia Sandgren numera finns! Jag läser som ni vet mycket svenskt och nyutgivet och det här är verkligen nåt eget. Det är en stor berättelse från start till slut, som en fängslande långfilm med många lager, utmejslade karaktärer och ett mysterium laddat med sorg, svek och längtan. Samlade verk får mig att tänka på böcker som Donna Tartts Steglistan och Claire Messuds Kejsarens Barn. Fortsätter Lydia Sandgrens författarskap såhär kommer hon ju helt klart ingå i Sveriges litterära kanon.

Boken finns här och här.

 

16 kommentarer till “samlade verk.”

 1. Emma skriver: 29 april 2020 kl 08:19

  Wow vilken recension! Jag blev superpeppad på att läsa, tack för tips!

  (Jag tillhör dem som tycker du ska ge ut en kokbok, men eftersom du skrivit att du inte vill det så kanske bokrecensent kan vara en framtida karriär? Typ i VI/VI läser eller liknande? Tycker så mycket om dina mer utförliga recensioner)


 2. Ellen skriver: 29 april 2020 kl 08:23

  Vill läsa! Och Sandra, jag behöver tips! Har också distansförhållande Sthlm-Gbg och det suger ju nu när man inte kan ses alls. Hur gör man det bästa av situationen?? Är nära att strunta i FHM, VARJE DAG men det håller ju inte heller. Har man zoom-dejter eller vad??


 3. Malin skriver: 29 april 2020 kl 08:32

  Älskade den. Kanske årets bästa läsupplevelse.


 4. Johanna skriver: 29 april 2020 kl 08:35

  För mig är det som en liten lässtund att bara läsa dina recensioner 🙂 Det känns som du steppat upp ditt blogg-game något otroligt senaste halvåret. Älskar det!

  kram


 5. Linn skriver: 29 april 2020 kl 08:41

  Fick hem den här igår och är otroligt pepp på att börja läsa! Det var du som fick mig att köpa Ett litet liv och det är min favoritbok numera. Obs ingen press eller så haha menar mest att du brukar ha rätt i dina rekommendationer! Puss


 6. Cykelkatten - cykel, liv och kärlekcykelkatten.cc skriver: 29 april 2020 kl 09:10

  Jäkligt häfitgt! *bokmärker*


 7. Anne-Lie skriver: 29 april 2020 kl 09:31

  Tack för tips! Steglitsan är min favoritbok genom tiderna så om den ens är i närheten är jag lycklig! Jag har inte råd att köpa böcker just nu pga arbetslös men jag har bett mitt bibliotek ta hem den.


 8. Hanna skriver: 29 april 2020 kl 11:14

  Otrolig recension Sandra! Dina bokrecensioner är verkligen mina bästa inlägg. Blev mkt sugen på att läsa denna!


 9. Juliaprick.blogg.se skriver: 29 april 2020 kl 11:40

  Var otroligt sugen på att läsa den här innan och blev om möjligt ännu mer sugen nu!


 10. Annahtcab.com skriver: 29 april 2020 kl 11:42

  Nu ska det läsas!


 11. katarinathatsup.se skriver: 29 april 2020 kl 13:55

  Köpte den bums. Nu väntar jag på att en kommer med posten 🙂


 12. Lisa skriver: 29 april 2020 kl 14:45

  Skulle också vilja önska ett inlägg om Corona-distans, tips och igenkännande om hur man gör när man inte kan ses pga en himla pandemi 🙁 räknar ner till när rekommendationerna lättas, men är ju också pisskit när det inte finns ett datum att räkna ner till.


 13. Johanna skriver: 29 april 2020 kl 17:04

  Håller på med den, den är underbar!


 14. elsa skriver: 29 april 2020 kl 17:36

  Dina recensioner är alltid så bra. Blev väldigt sugen på att läsa den här nu!


 15. Karin skriver: 1 maj 2020 kl 10:58

  Åh älskar dina bokinlägg, tillsammans med de om det finaste som hänt är det bland det jag ser mest framemot. Funderar lite över Sveriges litterära kanon – hur skulle du definiera det? Har lovat mig själv att läsa mer svenskt och vet knappt var jag ska börja


 16. Frida skriver: 25 juli 2020 kl 12:19

  Slutligen utläst. Ville inte läsa din recension förrän jag gjort min egen bedömning. Men jag kan helt klart säga att jag håller med dig! 100% njutning att läsa denna bok. Årets bästa, so far!


Dela på:
Laddar