Annons
Annons

spelreglerna.


 

Läste ut Jonas Karlssons tredje novellsamling ”Spelreglerna” för några veckor sedan. Kan verkligen rekommendera hans böcker, tycker så mycket om språket och hans underfundiga historier som är så snitsigt hakade i varandra.

Annons

Min favorit i den här boken var ”Fakturan” som handlar om en man som får hem en räkning på 5,7 miljoner kronor. Han ringer telefonnumret som står på fakturan och får efter en 11 timmar lång väntekö reda på att det är dags för samtliga människor på jorden att betala en klumpsumma av sina personliga upplevelser; drömmar, kärlek, lycka men även dåliga minnen och krossade hjärtan, allt kostar pengar.

Mannen som jobbar i en videobutik och inte har ens i närheten av 5,7 miljoner kronor börjar ringa telefonväxeln dagligen för att ställa frågor om räkningen. Han får ett direktnummer till Maud, en av de många som är anställda för att lösa folks betalningssituationer. Tillsammans går de igenom hans liv, hans upplevelser och hans uppväxt för att se om summan går att minska. Det är ju trots allt ganska märklgt att någon som jobbar i videoaffär och varken har familj, barn eller ett nämnvärt antal vänner hamnar i en så hög betalningskvot menar Maud.

Mannen blir till sist uppkallad till kontoret för en personlig handläggning.

Där inser dem, chockerande nog, att de gjort en ganska stor felberäkning…

.
Fortsättningen får ni läsa själva! Men älskar sådana här knäppa små historier, och hela boken är full av dem. Dagens boktips.
.

Translation. A Swedish short story collection I just finished reading.

(0)
(0)
(0)
23 kommentarer | Translate
 

Annons
Annons


Laddar