Sandra Beijer
Hej, jag heter Sandra och är författare, bloggare och skribent. Har skrivit tre romaner och bloggat sedan 2005. Tycker om fredagar, cava och när det är sommar. Skriver just nu manus till min dramaserie som kommer till SVT 2022.
Annons

testamente.

Nina Wähä - Testamente

Läst ut en underbar bok. Har försökt påbörja andra böcker i en veckas tid nu, men det går liksom inte. Vill bara fortsätta läsa den här. Men vet ju att det är omöjligt, den är slut nu.

Testamente är Nina Wähäs tredje roman och handlar om den stora familjen Toimi. Den utspelar sig under tidigt åttiotal i Tornedalen. Vi får följa två föräldrar och 12 barn (eller 14 beroende på hur man räknar). På 430 sidor presenteras karaktärerna, var och en, tillsammans med en historia som väver över ett år. Som läsare förstår man redan från början att något kommer hända, bara inte riktigt vad.

Annons

Nina Wähä - Testamente

Boken är skriven med en allvetande berättarröst som har en så hemtrevlig ton att man vaggas in i en trygghet trots att boken mestadels är fylld av misär och mörker. Man inte bara hejar på karaktärerna, man har en märklig känsla av att det kommer ordna sig för dom.

Annons

Karaktärerna är så många att det finns ett register med nyckelpersonerna i början, men till och med för en sämstpånamn-person som jag själv är inte det här ett problem. På ett märkligt sätt kom jag dom så nära att jag minns varenda en. Fortfarande.

När jag inte kunde somna gick jag igenom syskonen, en för en från yngst till äldst och blev förundrad över att dom så tydligt fanns i mig.

Nina Wähä - Testamente

Syskonen delar en gemensam skräck inför pappan Pentti. Han är våldsam, oberäknelig och verkar bära på ett stor jäkla mörker. Tråden genom Testamente bärs av honom på flera sätt, barnen har formats av sin uppväxt och läsaren får följa med på olika historier och anekdoter i flera städer och tider.

Nina Wähä - Testamente

Är det okej att exotifiera norra Finland eller? Ja för nu gör jag det. Jag vill gå i Aapajärvis skogar, baka karelska piroger, äta dom med äggsmör och prata om dysterhet och sommarregn.
Det är mitt nya jag.

Annons

Läs denna om ni söker något storslaget, tycker den kan vinna Augustpriset faktiskt. Och om ni redan läst den och undrar om jag har nån favorit bland syskonen så är det väl såklart jag har det. Tatu och Hirvo förstås, vilka annars.

Boken finns här och här.

Nina Wähä - Testamente

ps. detta var fint blev glad <3

15 kommentarer till “testamente.”

 1. Mirjam Ekströmmirjamekstrom.se skriver: 31 mars 2019 kl 08:43

  Den är verkligen fantastisk, av de bästa böckerna jag läst på länge! Och en sån fin hälsning!


 2. Ulrikaulrikanettelblad.se skriver: 31 mars 2019 kl 08:47

  så sugen på denna!


 3. Grit skriver: 31 mars 2019 kl 09:31

  Ska absolut läsa denna och göra karelska piroger. Det är ju så gott!


 4. Pia Kemi skriver: 31 mars 2019 kl 10:24

  nej vad roligt! mina föräldrar är faktiskt uppväxta (kände varandra som barn tillomed) däromkring och flyttade till göteborg 1980 ca. Pappa var lång och gänglig finsk soldat med sina andra tusen familjemedlemmar och jag är uppväxt med karelska piroger och allt det där. Vi har en familje-stuga ute i skogen i finska lapplandet. Måste kanske eventuellt läsa denna haha <3 Pga hur stora familjerna var där uppe har jag 32 kusiner och växte upp i ett litet finskt "community" här i sverige som barn. 🙂


 5. Linda skriver: 31 mars 2019 kl 10:26

  Vilken slump! Var på fest hos min finska kollega igår som bjöd på just karelska piroger med äggsmör. Plus tvingade på mig en matlåda med dem. Aldrig ätit tidigare, men var gott!


 6. Erika skriver: 31 mars 2019 kl 10:44

  Låter som en jättebra bok ju! Synd att du inte kan skriva drömmande om norra Finland utan att brasklappa. Hoppas att du slipper sånt någon gång snart.


  1. M skriver: 31 mars 2019 kl 11:43

   Vad betyder det?


 7. M skriver: 31 mars 2019 kl 11:34

  Tips karelska piroger finns att köpa i många mataffärer. Det enda goda halvfabrikatet! Ska såklart ätas med äggsmör


  1. L skriver: 31 mars 2019 kl 18:29

   Hej! I vilka affärer kan man köpa det i sverige? Mvh finne m cravings


   1. Magfa skriver: 31 mars 2019 kl 21:13

    Sett ”färska” på Lidl vid Fridhemsplan samt i plastpåse på maxi vid lindhagen!


 8. elsa skriver: 31 mars 2019 kl 13:16

  wow, jag vet vilken bok jag ska föreslå att vi läser näst i bokklubben!


 9. MariaSpray skriver: 31 mars 2019 kl 13:20

  Min mamma kommer från Haparanda så jag har varit mycket i Norrland. Och skulle gärna flytta dit om inte vintern var så lång. Jo visst är det något speciellt med norrland. Lugnet och luften. Jättevackert är det.


 10. Ella Moeinstagram.com skriver: 31 mars 2019 kl 20:25

  För er som kommer i kontakt med Stockholm måste jag rekommendera att köpa karelsk piirakka på Finska Boden i Hötorgshallen. En kan beställa ta med eller äta direkt med äggsmör. Till och med min kräsna karelmamma godkänner dem och vi beställer ett gäng rågisar var julafton. Mmm, barndomssmaker.


 11. Sally skriver: 31 mars 2019 kl 23:40

  Älskar dina bokrecensioner! ❤


 12. S skriver: 1 april 2019 kl 22:04

  Saker som ibland inträffar samtidigt på ett nästan kusligt, men samtidigt tröstande, sätt. Idag ringde min mamma och sa att min morfar är nära slutet, området runt hans pacemaker har blivit infekterat. Och hans hjärta kan komma att sluta slå vilken minut som helst. Min morfar är från svenska Tornedalen, han växte upp där i en skara på elva syskon. Smugglade cigaretter som tolvåring över Torneälven under finska vinterkriget. Min mormor var från Karelen. Åt piroger med äggsmör. Jag visste inte ens att denna bok existerade, förrän jag gick in på din blogg idag. Samma dag. Det var en fin recension, den bekom mig. Har inte haft läslust det senaste halvåret men denna måste jag läsa.


Dela på:
Laddar