Sandra Beijer
Jag heter Sandra och är författare och skribent. Har skrivit tre romaner och min första dramaserie har premiär i SVT 2022. Tycker om fredagar, cava och när det är sommar. Bloggen uppdateras två gånger dagligen mån - ons, och en gång per dag tors - sön.
Annons

Topplistan: Böckerna jag läste 2018.

Jag läste nitton böcker i år. Här kommer en topplista!


PLATS NITTON.

Haruki Murakami – Författare till yrket
Om att skriva romaner och om att vara Haruki Murakami. Efter att jag lagt ner Författare till yrket känner jag mig inte jättemycket mer inspirerad eller klokare ang skrivning. Men men. Läste ut den i alla fall.

Annons


PLATS ARTON.

Kazuo Ishiguro – Never Let Me Go
Boken utspelar sig i en parallell verklig värld där ingen vågar prata om är vad som händer sedan, när skolan är slut och det är dags att bege sig in i vuxenlivet som ”donatorer”.
Dag ut och dag in får vi följa eleverna på skolan, men inte någonsin uppstår en diskussion mellan dem vilka de är, trots att de är högst medvetna om det. Istället tassar författaren runt frågan på ett sätt som till sist bara irriterar mig.

Annons


PLATS SJUTTON.

Malin Lindroth – Nuckan
I en essä på drygt hundra sidor beskriver Malin Lindroth hur det känns att vara ofrivilligt singel. Att vid femtio års ålder vara den som ”blev kvar”, den som aldrig blev vald. Det är utelämnande, kittlande och sorgsamt skrivet men också sprängfullt av styrka.


PLATS SEXTON.

Martina Haag – Livet går så fort och så långsamt
Om högstadiet under åttiotalet i en skola på Lidingö. Om status, makt, uppväxt, klass och att vara så jävla livrädd att göra fel, hela tiden.
Det är en vemodig och melankolisk historia, men samtidigt rolig med små underfundiga knorrar i slutet av varje kapitel.


PLATS FEMTON.

Sally Rooney – Samtal med vänner
Samtal med Vänner handlar om att älska någon som är tillgänglig ibland. Men att också samtidigt vara den personen själv. Det är möten i källarlokaler och tvättstugor, hemliga mail, blickar över köksbord och lögner som avlöser varandra.
Dialogen, drivet, karaktärerna; jag läste och läste tills den tog slut och efter det kändes det som att jag hade hängt på riktigt med dom allihopa.

Annons


PLATS FJORTON.

Carolina Zetterwall – Låt oss hoppas på det bästa
Låt oss hoppas på det bästa är en självbiografisk roman som handlar om tiden före och tiden efter Carolina en oktobermorgon hittar sin pojkvän död i sängen.
Carolina beskriver känslan av hur någon rycks ifrån en och aldrig mer kommer tillbaka så panikartat att man liksom vill famla sig in i sidorna och krama henne.


PLATS TRETTON.

Haruki Murakami – Mordet på kommendören
Tyckte om att befinna mig i den här kusliga fridfulla stämningen om en man som bor i skogen ute i ingenstans, målar porträtt och försöker komma över sin fru.


PLATS TOLV.

Elis Burrau – Karismasamhället: en roman
Boken handlar om ett kompisgäng som består av 30% namedropkonversationer, 30% bli fulla på eventvin, 30% konstnärsstruggle. Ingen är så djup som någon som är 23 och det är det finaste med alla 23-åringar. Det är som att hänga i någon okänds anteckningsapp. En inblick rakt in i någons huvud, sällan man får det ändå. Fint.

Annons


PLATS ELVA.

Jonas Brun – Ingen jämfört med dig
Handlar om sextonåriga Stewe som tillbringar sommaren med sin familj på deras landställe och förälskar sig i den något äldre John på andra sidan sjön.
Tempot går i samma takt som den stekheta sommaren karaktärerna vistas i: det är släpigt och svettigt och nästan klistrigt kroppsligt.


PLATS TIO.

Jenny Jägerfeld – Blixtra, spraka, blända!
Boken handlar om Penny som arton år gammal skrev en dekadent roman som prisades till skyarna, vann Augustpriset och vände upp-och-ner på litteratursverige. När Blixtra, spraka, blända! börjar har det gått tre år och Penny har skrivkramp och är olycklig. Inget blev som det var tänkt.
Att läsa Blixtra, spraka blända! var lite som att mata en välproducerad tv-serie; man vill omedelbart sätta på nästa avsnitt efter det förra tagit slut.


PLATS NIO.

Malin Persson Giolito – Störst av allt
En flicka sitter i ett klassrum tungt av krutrök. Runt omkring henne är alla elever och lärare skjutna. Den enda som lever är hon.
Persson Giolito skildrar den där tonåriga lojheten otroligt bra. Jag minns att vara sjutton väldigt mycket på det sättet: man hängde på, man följde med, man var på utkanten ibland, ibland i mitten, i centrum – men man var aldrig riktigt det ändå. Aldrig riktigt.

Annons


PLATS ÅTTA.

Alex Schulman – Bränn Alla Mina Brev
När Alex Schulman ska gå till botten med sin inneboende vrede söker han efter svar i sin släkt. Han upptäcker att alla trasiga familjeband tar sin början vid hans morfar, författaren och journalisten Sven Stolpe.
Romantik och mycket sorglig.


PLATS SJU.

Jonas Gardell – Till minne av en villkorslös kärlek
Det här är en sorglig bok, men också med många inslag av små knasiga roliga historier. Om att växa upp med en envis, väldigt kristen, mamma som till slut blir dement. Om ett liv som inte alltid blir som det var tänkt.


PLATS SEX.

Isa Rosvall – Harungen
Harungen handlar om en kvinna som jobbar som forskare på ett laboratorium där man undersöker djurens medvetande. Utanför arbetet lever huvudpersonen ett vanligt liv, ett liv som känns mer och mer begränsat ju närmare inpå hon kommer djuren.
Tyckte så mycket om Ina Rosvalls språk, nästan som att läsa musik, en mjuk rytm genom hela boken.

Annons


PLATS FEM.

Ellen Strömberg – Jaga vatten
Boken handlar om Rakel. Hon har varit bästa kompis med Hanna sedan barnsben och tillsammans växer de upp och upptäcker killar, sexualitet och de förväntningar som ingår i att vara kvinna.
Denna bok är skriven mycket rappt och roligt med en svart strimma som går genom historien.


PLATS FYRA.

Caroline Ringskog Ferrada-Noli – Rich Boy
En historia om tre generationer kvinnor: en mormor, en mamma och en dotter.
Boken är drygt femhundra sidor och det tog mig flera veckor att ta mig genom den för vissa scener är så sorgliga och räddar inte upp läsaren ens lite. Satt på min balkong och grät ner i boken.


PLATS TRE.

Tova Gerge – Pojken
Pojken är minst sagt en elektrisk bok. De första 100 sidorna läste jag varje ord mycket noggrant – det är såså välskrivet, förbjudet och kittlande. En bok om maktbalanser. I sex, klass, styrka och känslor. Hur enkelt dom kan skifta, vilka medel man är villig att använda för att ta kontroll över någon.

Annons


PLATS TVÅ.

Bodil Malmsten – Det här är hjärtat
Det här hjärtat är en bok om att inte komma över någon. Om att det inte blir bättre. Nej, man dör istället. För att de dog. Från en, för en, eller i Bodils fall: att de faktiskt gjorde det.
Det är så hjärtskärande och ärligt, och som ljudbok så skitjävla sorgligt med Bodils egna lilla darrande men samtidigt stadiga röst.


PLATS ETT.

Vigdis Hjort – Arv och miljö
Bergjot har inte pratat med sina föräldrar och sina tre syskon på 23 år. En dag hör hennes bror Bård av sig angående det framtida arvet från deras föräldrar. Efter deras möte börjar Bergjot tänka. Tänka på saker hon inte orkat tänka på de senaste 23 åren. Och snart har allt det jobbiga hon försökt lägga bakom sig virvlat upp till ytan igen.
Bästa boken jag läste i år. Man kommer så nära författaren att det nästan känns som om man läser någons hemliga dagbok.

?

Annons

 

 

 

8 kommentarer till “Topplistan: Böckerna jag läste 2018.”

 1. Ulrikaulrikanettelblad.se skriver: 28 december 2018 kl 10:20

  tycker så mycket om ditt sätt att skriva om böcker, det smälter inte på ett så naturligt sätt i det vanliga bloggspråket på ett sätt jag nog inte tycker någon annan blogg lyckas med. att läsa en bok och ha en åsikt är ganska lätt, att läsa en bok och använda den som utgångspunkt för egna berättelser är bra mycket svårare.


 2. Annettejustnujusthar.com skriver: 28 december 2018 kl 12:57

  Jag håller med Ulrika. Ditt sätt att skriva om böcker inspirerar, just för att du gör recensionerna så personliga genom att väva in dig själv och dina upplevelser och känslor i dem. Mycket roligare att läsa än när recensioner skall föreställa objektiva. Läsning kan ändå aldrig vara objektiv.


 3. Magda skriver: 28 december 2018 kl 13:57

  Håller med om arv och miljö, är superspänd på att läsa pojken och harungen nu också!


 4. Lina? skriver: 28 december 2018 kl 14:07

  TACK Sandra. Den här listan behövde jag i boktorka.


 5. A skriver: 28 december 2018 kl 15:14

  Ååhh vad jag tycker det här inlägget var bra. Lite pga att jag befinner mig i mitt livs läslust justnu, men också för att du läser fina böcker o skriver så fint om dem:’) Ska öppna Rich boy snart, vill också grina, efter att jag läst ut Jag heter inte Miriam.
  Kram.


 6. MariaSpray skriver: 28 december 2018 kl 19:39

  Så många av dessa böcker man vill läsa. Har svårt för sorgliga men dras ändå till dom. Kram.


 7. emma skriver: 28 december 2018 kl 20:20

  alltså använder på riktigt dina recensioner som typ 99% underlag för vilka böcker jag ska köpa hehe


 8. WIFE of a VIKING - från kråkbo till husdrömfondofhome.blogg.se skriver: 28 december 2018 kl 23:31

  Åh älskar dina sådana här listor! Bra med tips och du är en fena på att recensera dem.


Dela på:
Laddar