Sandra Beijer
Hej, jag heter Sandra och är författare, bloggare och skribent. Har skrivit tre romaner och bloggat sedan 2005. Tycker om fredagar, cava och när det är sommar.
Annons

vad är en adlink?

Det här inlägget innehåller reklamlänkar. Läs mer här >

Bonjour and good morning wine lovers.

Det här begreppet ”adlinks” ser man ju numera överallt på bloggar.
Vi som bloggar har ju koll på hur de funkar – men har läsarna det funderade jag på?

Av kommentarer att döma har jag en känsla av att gemene man nog inte riktigt vet.
Inte så konstigt, ganska ointressant sak att orka researcha på.

Annons

tokyo.
Så därför tänkte jag göra det åt er!
Jag är heller ingen expert liksom, men eftersom jag använder adlinks då och då känns det konstigt att inte förklara vad det är jag håller på med.

Här kommer ⭐️ Miniskolan om adlinks ⭐️

Annons

Och obs – som vanligt pratar jag utifrån mig själv och hur det fungerar här på Elle och hur det fungerat på Metro Mode.  Kanske annorlunda på andra plattformar vad vet jag. 

Vad är en adlink?
En adlink är en länk där bloggaren får en liten pengasumma när någon klickar på den. Ibland får man några öre per klick, ibland får man ingenting om inte personen som klickar köper plagget (då brukar det var några kronor det gäller), ibland får man både och. Det är lite olika.

Sedan 2017 är influencern skyldig att flagga högst upp i inlägget om inlägget innehåller adlinks.Hur gör man en adlink?

Jag har en plugin i min webbläsare från APPRL (reklamlänk via Apprl) . Det är den ni ser här som är ett A bredvid Pinterest-P:et.
APPRL har samarbeten med de flesta webshoppar och varumärken.


Om jag är inne på en sajt och hittar något fint jag vill dela på bloggen, då kan jag klicka på A:et och så får jag plaggets adlink-länk istället för den vanliga.

Nu för tiden har de flesta bloggplattformar en plugin i sin wordpress som gör att alla länkar automatiskt blir adlink-länkar vare sig man vill eller inte. Det går alltså inte att välja bort adlinks längre.

Till exempel i detta inlägg!
Ni ser att det är markerat som att det innehåller adlinks, så någonstans är det någon länk som wordpress reagerar på.
Har faktiskt ingen aning om vilken det kan vara.

Annons

Vad är skillnaden på en adlink och ett samarbete?
Ett samarbete och en adlink är totalt olika saker. För ett samarbete teamar jag ju upp med varumärket, får ersättning och bollar fram en idé med kunden.
En adlink är bara pengar på ett klick.

january
Om det är adlink, betyder det att du fått saken då?
Nej nej nej.
Om vi tar exemplet på ett inlägg från förra veckan där jag visade upp min klänning från Rebecca Vallance som jag handlat på Net-a-porter-rean:

Eftersom jag ville länka till klänningen i inlägget och APPRL är connectat med Net-a-porter så blev det automatiskt en adlink. Då är jag skyldig att skriva ut i inlägget att det är en adlink.

Om du gör shoppingtips, har du valt ut grejerna då utifrån adlinks?
Nej såklart inte. Jag browsar runt på webbshoppar och väljer enbart ut det jag tycker är fint.
Vissa saker är adlinks-kompatibla och då blir det adlinks automatiskt.

Kan man undvika adlinks?
Ja, som läsare har man alltid valet att strunta i att klicka såklart. Som bloggare, not so much.
Ärligt så verkar det som att allt kommer bli adlinks snart?
Länkar jag till en bok jag gillar på exempelvis Bokus och Adlibris så blir det automatiskt en adlink.
Då är jag skyldig att skriva det högst upp i inlägget, vilket är lite problematiskt tycker jag.
Jag kanske inte har någon lust att ett helt inlägg blir brandat med en adlink-ram när det är en recension.

Tills vidare har jag faktiskt slutat länka till bokhandlare när jag skriver om en bok.

way out west.
SAMMANFATTNINGSVIS
– En adlink är alltså en länk där influencern får en liten summa pengar per klick eller per köp.
– Det är inte ett samarbete, oftast kommer adlinken automatiskt när man länkar i inlägget.
– En adlink innebär inte att man är ”köpt”, utan nästan alla sajter på internet har adlinks.

Annons

Hoppas det var till hjälp!!

Är det något annat ni vill ha influencer-skola om?
Säg till! 🙃

⚡️

Dela på:

23 kommentarer till “vad är en adlink?”

 1. Johanna skriver: 13 januari, 2018

  Bra inlägg! Angående böckerna kanske det funkar att länka till förlagets hemsida i stället? Åtminstone på de större förlagen är det ju inga säljsidor.


  1. Sandra Beijerrodeo.net skriver: 13 januari, 2018

   smart!!


  2. Tove Hensler skriver: 15 januari, 2018

   Ja, och/eller till bibliotek. http://libris.kb.se/ är en samlingsdatabas för alla bibliotek i Sverige. Ibland finns e-bok, då blir det inte ens kö. Hållbart sätt att läsa på 🙂


 2. Anna skriver: 13 januari, 2018

  Vilket bra inlägg! Lärde mig flera nya saker 🙂


 3. maria skriver: 13 januari, 2018

  Bra förklarat. Visste inte att det skedde automatiskt, trodde att det alltid var ett aktivt val men då vet jag 🙂


 4. Anonym skriver: 13 januari, 2018

  Hej Sandra! Jag har en fundering om din åsikt angående influencers ansvar inför olika samarbeten apropå detta: https://nyheter24.se/debatt/901272-ni-som-hyllat-natural-cycles-for-pengar-har-blod-pa-era-hander . Tycker du att det finns samarbeten man inte borde ingå av olika anledningar; t ex som i detta fall att man inte har kunskap att bedöma om produkten är vettig? Finns det samarbeten du skulle avstå för att du vet att dina läsare är av en viss ålder/typ osv?

  Natural Cycles har marknadsförts via influencers (vars följare ofta har en ung målgrupp) och nu uppdagas att 37 av 668 oönskade graviditeter på Södersjukhuset där dessa kvinnor använt Natural Cycles. Detta ‘preventivmedel’ godkändes först inte av Läkemedelsverket och då vände man sig till ett certifieringsföretag i Tyskland varpå man nu får räknas som ett preventivmedel. Har läst en del kommentarer om detta och de som jobbar inom liknande branscher (life-science) verkar tycka att marknadsföringen är medicinskt oetisk. Jag tycker att mycket ansvar ligger på företaget – att informera de influencers de väljer ut att de måste skriva ut t ex risker osv. Det är problematiskt att majoriteten av de influencers som skrivit ett samarbete med NC skrivit att de tycker att det är bra för att man slipper proppa i sig onaturliga hormoner, vilket spär på myten om att det skulle vara farligt och begränsar unga kvinnors preventivmedelsanvändande mer än vad det borde. En gynekolog som intervjuades i nyhetsrapporteringen angående detta tyckte INTE att det var ett alternativ för unga kvinnor som är mer fertila och har lättare att bli gravida om det finns något metodfel/osäkerhet med appen. Appen kräver också att man har regelbunden menstruation, sover regelbundet (ej tar sovmorgon på helger), ej dricker så mycket mer än ett glas vin osv osv – dvs många olika parametrar som ska stämma om det ska bli någorlunda säkert.


  1. Sandra Beijerrodeo.net skriver: 13 januari, 2018

   jag håller med dig på alla punkter här. har tackat nej till NC som samarbetspartner flera gånger pga anledningar som dessa. Influencers har självklart ett ansvar vilka samarbeten och varumärken de väljer att gå in i.


 5. J skriver: 13 januari, 2018

  Så bra att du skriver och förklarar!! Tack 🙂


 6. Sandra Beijerrodeo.net skriver: 13 januari, 2018

  kanske typ 1 till 5%? Inga stora summor.


 7. Anna-Mariaamoll.net skriver: 13 januari, 2018

  Så bra förklarat för en sån som mig som varit borta från bloggvärlden ett bra tag och hittat tillbaka nyligen. Jag har reagerat på att det är adlinks överallt numera och tänkt att ”alla” har sålt sig typ. Men nu vet jag ju bättre hur det fungerar. Tack! 🙂


 8. tuuleehanhaahe.wordpress.com skriver: 13 januari, 2018

  Kan man som en icke-influenser tjäna pengar på adlinks? Alltså om man har bara ett litet blogg som ingen läser typ, kan man då fortfarande få pengar genom att lägga upp adlinks och sen om någon råkar hamna där och klicka på länken? Eller måste man vara med på någon ”influencer-plattform”, eller räcker det typ att man går genom APPRL då? Ifall du eller någon annan i kommentarsfältet vet 😀

  I övrigt skulle det vara intressant att läsa mer om hur det faktiskt fungerar när man bloggar på en sån plattform som ”köper” sina bloggare, istället för att bara blogga på WordPress eller Blogger typ. T.ex. nu när du bytte plattform: vad spelar det för roll för dig vilken plattform du bloggar på? Och vad är fördelarna med såna plattform jämfört med att blogga ”helt själv”, och finns det några nackdelar osv. 🙂


  1. Ellenellenlindberg.se skriver: 13 januari, 2018

   hej! oftast har tjänsterna för reklamlänkar (ex apprl eller adtraction) ett minimumkrav för vilka som får eller kan anslutas till dem, eller krav på en minimumsumma för utbetalning. det kan alltså gå att som minibloggare använda sig av adlinks, om en på lång sikt når upp till kravet för utbetalningen 🙂

   just apprl går manuellt igenom bloggarna som ansöker och de har då krav på vilken typ av blogg, hur ”tilltalande” den är och hur statistiken ser ut, men andra tjänser (adtraction som exempel) går alltid att registrera på och sedan ansöka till de intressanta butikerna.

   hoppas det svarar på ett par av frågorna! 🙂


   1. tuuleehanhaahe.wordpress.com skriver: 13 januari, 2018

    Jaaa ett superbra svar, tack så hemskt mycket! 🙂


  2. Theresetheresewiksten.se skriver: 13 januari, 2018

   Det kan du absolut! Jag har en liten blogg men tjänar pengar på mina länkar. Inte mycket ska kanske tilläggas, men det är ju bättre än inget 🙂 Det finns många affiliatenätverk man kan registrera sig på som inte kräver något speciellt alls. Dels adtraction, som Ellen nämnde, men också Adviral (jättelätt om man är ny). En fördel med dom sidorna är att man kan shoppa själv och få samma rabatt, lite som refunder och sådana tjänster 🙂


   1. tuuleehanhaahe.wordpress.com skriver: 15 januari, 2018

    Åh tack så mycket för ditt svar! 🙂


 9. Linnea skriver: 13 januari, 2018

  Så himla bra inlägg! Älskar att du tar ditt blogg-jobb på största allvar och är superinsatt i ditt ämne. Respect. Långt ifrån alla bloggare som är så måna om sina läsare som jag upplever att du är.


 10. Elena skriver: 13 januari, 2018

  Det är länken till APPRL som wordpress reagerar på. Affliatelänkar har affliateplatformen som sin domän (alltså början av webbadressen). Affliateplatformar slussar läsare från sitt platform till webbshoppar. Det sker automatisk så läsaren märker inget, men adressen leder alltså till affliateplatformen initiellt. Därför reagerar wordpress på din länk, för den vet ju inte att du bara länkar till själva platformen och inte använder den för att slussa vidare till någon webbshop. Hoppas att min förklaring går att följa.


 11. Sandra Leonesandraleone.me skriver: 13 januari, 2018

  Gillar det här inlägget massor! Det är kul att få inblick i ditt jobb på det sättet.


 12. Hanna Karlssonhannafialotta.blogg.se skriver: 13 januari, 2018

  Intressant att läsa det där med att länkarna blir adlinks automatiskt. Så fungerar det inte för mig. Om jag vill använda mig av adlinks i ett inlägg måste jag länka både till webshopen och ha url:n från företaget för att det ska registreras. Men det kanske beror lite på vilket företag man är kopplad till också och vilken plattform man bloggar på. 🙂

  http://hannafialotta.blogg.se


 13. elinanouw.com skriver: 13 januari, 2018

  Hade ingen aning om att det var såhär det fungerade! Väldigt intressant inlägg!!


 14. Theresetheresewiksten.se skriver: 13 januari, 2018

  Oj, jag visste inte att man var tvingad till att lägga in affiliatelänkar när man bloggade på portal! Jag bloggar på egen hemsida och kan välja om jag vill lägga in vanlig eller reklamlänk… Är rätt tacksam för den möjligheten, för som du säger, ibland passar det ju inte riktigt. =/


 15. Emmastordad.wordpress.com skriver: 15 januari, 2018

  Hej! Så bra att du reder ut detta! Hittar inte pluginen till APPRL, använder Chrome… Hur hittade du den?


 16. mattlomattlo.se skriver: 15 januari, 2018

  Vilket superbra inlägg, tack! Hade ingen aning om att det här var nåt jag ville veta ens, men jättebra kunskap att ha! 🙂


Annons
Laddar
https://sandrabeijer.elle.se/en-lista-om-kultur/